Blomstrande flodabroderier

 
 
 
I helgen har jag ägnat mig åt plattstygn, stjälkstygn och schattersöm på Värdshuset i Dala-Floda. Och vi har lärt oss sy både rosenknoppar, utslagna rosor, penséer och liljekonvaljer. Viktiga inslag i det fina flodabroderiet. Påsömsproffset Anna-Karin Jobs Arnberg har tålmodigt visat oss var vi ska sticka nålen och åt vilket håll sefirgarnet ska ligga. 
 
 
 
 
Anna-Lena fattade snabbt vad det handlade om och hur nålen ska dras för att blommorna och bladslingorna ska hamna rätt.
 
 
Brodera färggranna blommor på svart kläde har kvinnorna gjort sen 1800-talets mitt i Dala-Floda. Framförallt sydde man på detaljer till folkdräkten - kjolsäckar, kjolbårdar, hängslen, hättor och påsömtröjor. Men det blev också leveranser av andra textilier – kjolar, västar och mössor med broderade blomkanter till bland annat NK och andra uppköpare. Och det var gott om påsömmerskor i byarna. Minst en på varje gård drog in lite extra pengar tack vare broderiet. Även om det inte var så många kronor de fick för sitt tidskrävande påsömsarbete.
 
 
 
 
Drängpers Ingegerd, längst upp till vänster, har också påsömsgener. Hennes mamma, Margit, var en duktig påsömmerska. Men precis som jag, var Ingegerd inte mottaglig för den typen av kunskap när hon växte upp. Min mormor, Drängpers Linnéa, ville också dela med sig av sina kunskaper – både vad gällde påsöm, knyppling och vävning – men inte heller jag fattade i tid eller tog vara på den fantastiska kunskapskälla jag hade att ösa ur. Det är därför vi är här nu, på påsömskursen som Hemslöjden i Dala-Floda arrangerar, för att prova på det vi missat under alla år.
 
 
 
 
Lena, längst upp till vänster, syr ivrigt på, samtidigt som hon berättar för oss om all aktivitet som äger rum nu för tiden i Syrholn, en av byarna i Floda. Flo-isvicku på Flosjön till exempel lockade närmare 1 000 personer. Lisa, närmast ner till höger, verkar vara som klippt och skuren för påsömbroderi. Hon syr snabbt och snyggt!
 
 
 
Lunchen serveras av Evalotta, som driver Värdshuset. Hon bjuder på läcker fisksoppa. Det blir ett välkommet avbrott i det intensiva, men fantastiskt roliga, påsömarbetet. 
 
 
 
 
Jag passar på att se mig om i det vackra Värdshuset, med hundra år på nacken som pensionat, och fascineras av de vackra interiörerna – vävda band och tyger, träbbord, ljuskronor och Leksandsstolar.
 

 
Maria, från Leksand, flokullan Ingegerd, från Ekerö, och jag tar en fikapaus i det stämningsfulla matrummet. Och vi njuter av miljön och det spännande broderiprojekt vi håller på med. Och sällskapet. En härlig dag.  
 
 
 

Trädgårdsdrömmen


 
Where dreams come true. Så kan man sammanfatta fenomenet trädgårdsmässor. Åtminstone om man, som jag, är blom- och odlingsintresserad. Får man sen lite antikt, shabby chic och vintage på köpet – inte mig emot.
 
 
 
 
Norrby trädgård var ett av drömställena på Kistamässan i dag. En otroligt fint uppbyggd trädgård här i mässmiljö med massor av blomsterarrangemang och andra inspirerande inslag. Inte minst vimplarna som hängde över alltihopa. JAG ÄLSKAR VIMPLAR!! De signalerar verkligen FEST! Norrby trädgårdar, som till vardags ligger i Trollbäcken i Tyresö, kan man besöka alla dagar från mars till allhelgonahelgen. De har inget eget fik, men man kan ta med egen termos och få sitta i deras trädgård och njuta. DIT ska vi åka på vårutflykt!
 
 
 
De här pippifåglarna i keramik var nära att få följa med hem till vår egen trädgård. Jättefina och naturtrogna! Finns att köpa på www.repolera.se
 
 
 
 
Fågelholkar verkar annars vara årets trädgårdsgrej! I olika format och storlekar. Själv kom jag hem med två stycken! En lila att hänga i körsbärsträdet hemma och en vit holk på pinne att sticka ner i nån stor pelargonkruka i växthuset.
 
 
En supersöt rosa liten gjutjärnssoffa omgiven av fantastiska fuchsior och pelargoner från Rockdala var ett annat kärt blickfång på mässan. 
 
 
 
Jag brukar köpa deras sticklingar här på mässan och sen lite senare på sommaren få de mest fantastiska fuchsiablommor, som ser ut som små ballerinor, som dansar i rymden.
 
 
Den här gigantiska fuchsiablomman har växt från en enda stickling! 
 
 
 
Att odla på höjden kanske kan vara nåt att ta efter om man har ont om utrymme eller vill avskilja ett speciellt område – skapa ett trädgårdsrum. Här har man använt sig av hönsnät för att hålla blommorna på plats.
 
 
 
Hortensior är annars en favorit så här års och de fanns också i mängder här på mässan. Här i en lite ovanligare mörklila färg. Matchar fint den grå betongen. 
 
 
 

Tulpantider

 
 
Det är redan mars månad, men inga vårtecken så långt ögat når. Vilken tur att det finns tulpaner i alla fall, som vi kan trösta oss med. Och ranunklar. Även om de odlats och växt upp långt härifrån. Ja, jag vet, det finns svenskodlade tulpaner också, från Ekerö till exempel, och de köper jag förstås i första hand. Inte minst för att de är så fräscha, men också för att de sluppit åka långtradare många hundra mil.
 
 
Oftast handlar jag tulpaner på Hötorget, för där finns det så många sorter och färger att välja bland. Och priset är ofta förhandlingsbart. 
 
 
 

RSS 2.0