Min favoritbutik

 

Till Lokgården i Häradsbygden åker jag gärna när vi har vägarna förbi. Här finns en salig blandning av nytt och gammalt i en fantastisk miljö! Allt är noga utvalt och snyggt upplagt på bord och hyllor och man blir helt lyrisk av att bara gå runt och kolla på alla prylar. Härifrån åker man

inte utan att ha minst en gjutjärnskruka, en zinkkanna eller ett kakfat på fot med sig hem.





Lena Wikman, som driver butiken tillsammans med sin man, målar även tavlor och konstkort med bland annat dalahästar och kurbits som hon säljer i butiken. Jag sprang på Lena på Formex i förra veckan där hon var för att hitta återförsäljare till sin konst.

 

 

 

I närheten av Lokgården ligger Leksands brödfabrik där vi brukar köpa fäbodknäcke och brungräddat till bra pris. Ett tips alltså! Själva byn Häradsbygden är dessutom värt ett besök i sig med alla fina gårdar som ligger tätt tätt längs byvägen... Flera av husen här har figurerat i kända familjetidningar och inredningsmagasin.


Ett ögonblick i sänder


Lyssnar på One and only med Adele en ung, engelsk jazzsångerska som SJUNGER HELT FANTASTISKT!! Född 1988, men på soundet låter det som om hon var med redan på 40-talet...

 

Själv går jag runt med kameran i högsta hugg och letar efter roliga blickfång här hemma. Vad sägs om pastellfärgade dalahästar? Ljusstakarna i olika längd och material är mina favoriter just nu. En söt lila Saint paulia i gjutjärnskruka från Lokgården kvalar också in. Det gör också soffhörnan med kuddar från Thailand och mormors vävda åklä.


Jitterbugg en ny favorit


Spontanfika med goda vänner. Det är inte ofta det funkar att man kan ringa runt till sina nära och kära på morgonen och så kan de komma redan samma dag på eftermiddagskaffe. Allihopa. Då ska man ha tur. Det hade jag i dag.

 


Det blev ett kafferep med hembakta semlor, saffranspannkaka med grädde och drottningsylt och så jitterbugg. Jitterbugg är en mördegskaka med maräng som ser ganska avancerad ut. Jag minns att min moster, Gossas Anna, bakade jitterbugg och jag har alltid tyckt att det skulle vara kul att försöka själv, men det har bara inte blivit av. För ett tag sen såg jag ett jittebuggrecept i Året Runt och tänkte att NU eller aldrig. Kakorna blev jättegoda och rätt så fina med tanke på att det var första gången för min del. Här är receptet ifall du också vill prova:


Jitterbugg

4!/2 dl vetemjöl

4 msk strösocker

200 g smör el margarin

2 ägg delade i gulor och vitor

2 dl strösocker

Blanda mjöl och socker. Finfördela smöret i blandningen. Tillsätt gulorna en i taget och arbeta ihop till en deg. Forma degen till en fyrkantig platta och låt vila kallt ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 150 grader.

Kavla ut degen till en platta, 20x35 cm. Vispa äggvitorna till hårt och fast skum. Rör ner 2  dl socker. Bred ut marängen på degplattan. Rulla ihop degplattan (som en rulltårta). Lägg den på en skärbräda och vila i frysen ca 30 minuter. Skär 1/2 cm stora skivor och lägg på en plåt med bakplåtsbapper. grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter.



Lite vårkänsla


Fjärilar var fina inslag i Linums härliga vår- och sommarkollektion, Rosegarden, som presenterades på Formexmässan i Älvsjö i dag. Stora dukar, tabletter, kuddar och andra textilier i olika rosa-cerise och lila-turkosa nyanser.

 

 

 

Till Formex kommer alla som har design- och inredningsbutiker runt om i landet för att kolla på nya trender, inspireras och beställa nya prylar.

 

 

Hit kommer även journalister och formgivare för att få en idé om vilka färger och former som gäller. Jag var där tillsammans med ett gäng layoutare från tidningen Året Runt och spanade på framtiden. Och som ni ser gjorde Linums lustfyllda monter stort intryck!

 

 

 

Fortfarande verkar det vara mycket shabby chic eller lantlig inredning som gäller. Mycket rosor och blommiga mönster.

 

 

Små upphängda flaggor i olika färger och mönster – rutiga, prickiga, blommiga – är en rätt kul grej. Och de kan man ju faktist göra själv med egna stuvbitar av tyg eller papper.

 

 

Vackra band och spetsar av olika slag fanns det gott om.

 

 

 

Tavelramar ihopsatta som stilleben...

 

 

...och stora klockor, eller väggur, verkar vara två stora trender just nu. Och absolut något att satsa på.

 

 

Fina askar i papp eller plåt att t ex förvara papper, smycken eller spetsar i kan jag också tänka mig.

 

 

 

Att det snart att dags att sätta fröer och börja inreda uterummet är helt klart. Åtminstone tyckte många av utställarna på mässan det. Och inspirerad av alla lökar, frön, blommiga täcken och små växthus så kan man inte annat än att börja längta efter våren och allt pyssel i trädgården som det för med sig...

 

 


Födesedagssemlor

 

I dag bjöd jag på semlor till fikat på jobbet. Jag bakade dem i går kväll och garnerade dem tidigt i morse med mandelmassa och allt. Köpte till och med en riktig konditorikartong för att kunna frakta dem till Året Runt-redaktionen. Men det var uppskattat och då är det ju bara roligt att bjuda till lite. Det kostar så lite.



 

Själv fick jag en härlig blombukett med bland annat tulpaner att njuta av.

 

 


Med en enkel tulipan


Tulpaner hör till mina favoritblommor och i dag, lagom till min födelsedag i morgon, fick jag ett helt fång av Thomas och tjejerna. Det är för övrigt Tulpanens dag i dag den 15 januari. Så det här får väl ses som startskottet på en lång rad tulpaninköp framöver.


Sandvika i vinterskrud


Här är vackert – även nu när snön har lagt sig som bomull över Drängpersgården. Det är kyligt. Men jag blir varm inombords när jag tänker på allt fint som vi varit med om här under årens lopp. Och alla som kommit och gått.




Framför allt ser jag mormor, Drängpers Linnéa, framför mig. Och all den värme, trygghet och energi som hon utstrålade. Hon fick alla att känna sig som hemma, fast de var "ocknu" och långväga gäster. Hennes kråka, dvs huvudbonad, som kvinnorna förr ofta bar till vardags i Floda, hänger fortfarande kvar där hon sist hängde upp den.






Inne i stugan är det till och med kallare än utomhus. Det märks inte minst på de isiga fönstren där dalahästarna tålmodigt står och vänter. De längtar efter att det ska bli sommar igen, så att huset kan fyllas med förväntansfulla människor och glada skratt. Det gör jag också.

 



Semmelfika i Floda


Godaste semlorna fick Amanda och jag i dag när vi kom till mamma i Dala-Floda. Vi har tagit en extra dag ledigt och landade här redan på förmiddagen. Ute blåser det stormvindar, men här inne har vi det mysigt! Framåt kvällen dyker även Thomas och Emilia upp. Och i morgon kommer pappa hit. Jag tänkte att det här var ett bra ställe att fira min födelsedag på. Får jag som jag vill blir det ugnsmarinerad Siljanslax med dillsmak och rosa bubbel till middag i morgon. Men man vet aldrig med Siljanslax – om de har öppet eller inte. Det visar sig. Vi får i alla fall en tur till Leksand. Och man vet aldrig vad vi hittar på vägen. En liten loppis kanske...

 

 

 

 

 





Halva priset på loppis!


Fyndade som aldrig förr i helgen på en för oss hittills okänd loppis i Huvudsta. Fick tips om att det var REA på loppisen med halva priset på alla prylar. Och vilket ställe, här fanns lite av varje som kan vara bra att ha om man själv ska ha loppis. Och det ska vi. Nu finns ingen återvändo. KOFESTLOPPIS I DALA-FLODA COMING SOON!

 

 

Fina gamla vinglas på fot, en glaskaraff, kaffekoppar med mormorsstuk ( en Hackefors och en Gustafsberg) och små söta brickor i nysilver är några av fynden vi fick med oss hem.

 

 

Och så några väl använda, men trots det fina bakformar. Det hade vi också några stycken i fjol på loppisen och de gick snabbt åt. Själv använder jag bara gamla formar nu för tiden när jag bakar. Det känns mer rejält på det viset. Och kakorna får så fin form.


Vaniljpannacotta i söta koppar


Att få servera vaniljpannacotta i de här fina kopparna, som Amanda köpte till mig på Myrorna i julas, är en riktig fröjd! Det smakar inte bara fantastiskt, det ser också väldigt trevligt ut! De små likörglasen från Garaget i Sundbyberg går också bra att använda som desserskålar.

 

 

Thomas är oftast den som gör pannacotta i vår familj. Och han gör det så bra att jag bad honom att dela med sig av sitt favoritrecept:

VANILJPANNACOTTA MED HALLONGLASYR

Ingredienser: 4 dl grädde, 1/2 dl socker, 1 vaniljstång, 1 1/2 ark gelatinblad hallon, lime och florsocker till garnering

Gör så här: Dela vaniljstången på mitten. Koka upp grädden tillsammans med vaniljstången och sockret. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Krama vattnet ur gelatinbladen då de blivit mjuka och tillsätt dem under omrörning i den varma grädden. Häll upp i koppar eller glas. Låt stå i kyl eller ute på verandan (om det är tillräckligt kallt ute) tills pannacottan stelnat.

Tina frusna hallon, rör i hop med lite florsocker (efter smak) och pressa limejuice i bären. Häll en klick över pannacottan. Enklare kan det knappast bli, men så gott! Och festligt!

 

 


Elvakaffe på fd Tulpanens hus


Elvakaffe är en slags vardagslyx som jag gärna unnar mig när jag är ledig. Och gärna tillsammans med någon som uppskattar det på samma självklara sätt som jag gör. Cecilia och jag har haft många intressanta kaffestunder ihop under årens lopp. I dag tog vi en gemensam promenad och landade på f d Tulpanens hus i Åkeshof, som numera bytt ägare och går under namnet Frö, knöl och kruka.

 

 

 

Konceptet är detsamma som tidigare – ett kafé och en blombutik inrymt i ett växthus med massor av växter och tillhörande asseccoarer, vackra krukor, som de här turkosa på bilden, och diverse pynt – sånt man blir glad av helt enkelt!

 

 

 

Här har våren anlänt med fräscha tulpaner från Ekerö, blommande pärlhyacinter och vackra limefärgade hortensior i mängder, varav en fick följa med hem. Ett besök rekommenderas varmt. Stället på minner litegrann om Rosendals Trädgård, fast i något mindre och enklare form.

 

Elvakaffe

 

Och för er riktiga kaffemostrar vill jag också passa på att tipsa om boken, Elvakaffe, av fd kollegan Lena Hedman och Irja Åsling. En höjdare om man, som jag, älskar det mytomspunna kaffedrickandet.

 


Sista natten med julen


Det är trettondagsafton och vi gläds åt att alla är hemma igen och att vi har en EXTRA LÅNG HELG framför oss! Amanda och jag har fixat ost-och köttfärspiroger och vi kollar på film tillsammans.

 

 

 

I morgon åker granen, julstjärnor och allt pynt ut, så vi sitter kvar extra länge i soffan och njuter av det där speciella skenet från juleljus och julgran, som det dröjer ända till nästa år innan vi får uppleva igen.

 

 

I år har en och annan muffins letat sig upp i granen. Och ugglor verkar ovanligt populära, så även i vår julgran! Den här heter Hedwig och kommer från Hogwarts så klart.


Året börjar med bak

 

Årets första dag blev en riktig bakdag!

Det var inget jag planerat, det råkade bara bli så. Till elvakaffet hade jag bestämt att jag skulle baka saffransmuffins, eftersom Anne skulle komma förbi. Och sen bara fortsatte jag på eftermiddagen med den ena degen efter den andra. Jag skulle kunna skylla på det trista regnet utanför, men jag GILLAR ju att baka, så det behövs verkligen inga ursäkter alls.

 

 

 

Nyfiket häller jag ut innehållet i burken med kakbaksingredienser, som jag fick av svägerskan Maria i julpåsen.

 


Havregryn, farinsocker och färgglada chokladkulor far ner i skålen och jag tillsätter smör och ägg som det står på etiketten som följde med.



Första plåten blir lite bränd, men den andra blir riktigt fin. Kakorna flyter ut som de ska och smakar dessutom så bra att de till och med lockar ner tjejerna från sina rum.




Och eftersom husets saffransbröd är slut så får det bli två nya stora kransar att dela på och lägga i frysen. Jag fyller dem med mandelmassa, smör, apelsinskal och vit choklad. Och till topping blir det pärlsocker och mörk choklad.




Till sist får det bli en långpanna med morots- och valnötsbröd och lite olika frön till topping. Väldigt saftigt och nyttigt matbröd som jag varmt rekommenderar. Återkommer med receptet. Nu måste jag sova. I morgon är det vardag igen.


RSS 2.0