Firar våra födelsedagsbarn

 
De senaste dagarna har vi firat födelsedagar som bäst i familjen. Först ut var bästa dottern som fyllde 18 och blev myndig! Det betyder att hon får rösta i valet nästa år, ta körkort - om hon vill - och gå på krogen och dricka cider... Bland annat. Snart reser hon säkert också ut på riktigt i den stora vida världen...
 
 
Det blev många hemmagjorda presentkort i år med ugglor på - förstås! 
 
  
 
Och sen bästa maken, som fyllde 50. Blommor kom med bud långväga ifrån... 
 
 
Alla syskon med familjer och och mamma Majvor kom förstås och firade med bland annat smörgåstårta från Sultans i Katrineholm. Och så hembakta muffins.
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dalainspirerad krans

 
 
En krans på dörren kan man ha året runt. Men den här tiden av året känns det extra viktigt. I allafall för mig. Fast det är nog hela grejen - gå ut i skogen, samla gran- och tallris, kottar, lite mossa och sen hem och sätta ihop alltihopa till en krans - som lockar. Inte bara resultatet. 
 
 
 
I år fick jag hjälp dessutom av vår dalakatt Finchel, som fick följa med hem från Wålstedts i somras. 
 
 
 
Finchel kände nog igen lukten från skogen och gick igång ordentligt på tallrisets kottar. Även det fina dalainspirerade bandet som jag knöt om kransen för att få lite färg och folklorekänsla gillade han. Återstår bara att få upp den på ytterdörren. Kransen alltså. 
  
 

Kvinnorna som syr våra kläder

 
Har du inte läst pocketboken "Innan floden tar oss" av Helena Thorfinn så gör det! Själv köpte jag den lagom till vår Thailandsresa i våras och sträckläste den på Kamala Beach med utsikt över Andaman See. På andra sidan havet låg byarna och stan där äventyret i boken utspelar sig och plötsligt kändes allting väldigt nära. Och angeläget.
 
 
 
I boken får vi bland annat lära känna den svenska biståndskvinnan Sofia och hennes familj som ska "rädda världen" i Bangladesh, men också hennes mindre engagerade kollegor och landsmän, som driver fabriker där fattiga kvinnor och barn syr kläder och dukar till nästan ingen lön alls i slarvigt byggda fabriker. Pararellt med deras historia får vi följa två unga systrar, Mina och Nazrin, som tvingas fly från sin hemby för att slippa att bli bortgifta. De tar sig till huvudstaden Dhaka och så småningom korsas Sofias och systrarnas vägar på ett förunderligt sätt. Boken snuddar vid flera svåra frågor som biståndspolitik och handel med fattiga länder, religion och klimatpåverkan på ett mycket fascinerande, men lättläst vis. 
 
 
Väl hemma i Sverige igen fick vi höra att en textilfabrik nära Dhaka brakat ihop. Över 1 100 textilarbetare dog. De flesta unga kvinnor, som Mina och Nazrin - två av bokens huvudpersoner. Varorna som tillverkas i dessa fabriker säljs bland annat på H&M, Lindex, Primemart och Hemtex. Men varken jag eller mina döttrar har inlett någon bojkott mot respektive affärer, även om det självklart var vår första tanke. Vi inser att det är mer komplicerat än så. Det förstår man inte minst när man läser boken. Återstår att hitta andra vägar för att tala om att vi är beredda att betala mer för utjämna skillnaderna mellan Mina och Nazrins och våra levandsförhållanden. 
 
 
 
 
 

Bananflugor till trots eller tack vare...

 
Hela hösten har bananflugorna surrat runt omkring oss eller rättare sagt, runt allt ätbart OCH I VÅRA VINGLAS! I dag hade de samlat sig kring frukten, och inte minst satt de på bananerna som överlevt höstlovet. Det var en av anledningarna till att jag bestämde mig för att baka Banana Chocolate Chip Muffin. Kan man inte eliminera
flugorna så får man ta bort godsakerna som de hänger runt.
 
 
 
Sagt och gjort, ägg, smör och gräddfil fanns hemma i kylen. Och som smaksättning till bananerna hittade jag en 70-procentig chokladbit, som jag hackade i bitar. 
 
 
  
 
Muffinssmeten klickade jag ner i randiga formar anpassade till Ikeas förträffliga muffinsplåt. Med den får du 12 lagom stora, svampliknande, muffins. I dag blev det ingen frosting på, det är ju oftast det som är det roliga med muffinsbaket. Då går i alla fall jag igång  - med spritsar, olika glasyrer och strössel av hjärtan och silverkulor. Men eftersom Allhelgonafikat drog igång mitt på dagen så hann jag bara inte. Och de små godbitarna gick åt ändå.
 
* Gå och se Spök! Skräckmusikalen som skrevs av Björn Skifs och Bengt Palmers för över 30 år sedan håller än. Med Lena Philipsson, Loa Falkman, Måns Zelmerlöw och Sussie Eriksson i huvudrollerna går den nu för fulla hus på Cirkus i Stockholm.
 

RSS 2.0