Skördetider

 
Inte visste jag att det var så roligt att koka eget äppelmos. Eller att göra plommonmarmelad. Men nu har jag trillat dit ordentligt! Askorbinsyra, natriumbensoat, hushållsvåg och äppelvagga är alla nya begrepp att reda ut. Vilken tur att jag har en erfaren svägerska i närheten som jag kan rådfråga om
det kör ihop sig. 
Här är receptet på min plommonmarmelad:
500 gram plommon
250 gram syltsocker
1 vaniljstång
lite flagad mandel
saft av en 1/2 citron
Skålla, skala och kärna ur plommonen. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda allt i en kastrull och koka under omrörning ca 3-5 minuter. Häll upp på varma, rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.
Lätt som en plätt! Egentligen. Det är bara att pröva sig fram. Man kan inte annat än göra fel. Och göra om. Och göra rätt.
 

Muffinsmingel

 
I dag på fredagsfikat kom Chictjejerna och fikade med oss på Året Runt-redaktionen. Det var riktigt trevligt, men samtidigt väldigt sorgligt. Så sent som i onsdags fick de veta att Chic, deras tidning, läggs ner. Ja, det är inte mycket vi kan göra åt det beslutet. Men vi kunde i allafall visa att vi bryr oss, att vi tycker att de gör ett kanonjobb och att vi önskar att det kommer att lösa sig för dem allihopa med nya utmaningar och nya tidningar att arbeta med.
 
 
  
 
Amanda och jag bakade små stylade muffins i går kväll som vi bjöd på. De hjärtbeströdda till vänster hade smak av kardemumma, hallon och mandelmassa och en snövit glasyr av philadelphiaost, citron och florsocker. Chokladmuffinsen, fyllda med banan och chokladbitar, garnerade vi med chokladsmet och toppade med marshmallows och karamellströssel.
 
 
 

Ett riktigt äppelrike

  
  
 
Lördagar är härliga dagar, speciellt när de är obokade, som i dag. Det betyder att man kan äta frukost och läsa alla möjliga sorters tidningar – dagstidningar, veckotidningar och magasin – hur länge som helst. Och sen får man plocka med lite av varje. Kanske köra en tvätt? Ta en runda i trädgården. Eller åka på utflykt! Som i dag, när vi åkte till Äppelfabriken ute på Ekerö för att fika.
 
 
  
  

Kaféet var en riktig överraskning! Utsökta smörgåsar, kakor och bullar.




Och små pajer fyllda med äpplen och plommon.
 
 
  
  

En höna sprang lös bland de många "fikarummen" och tiggde mat till de små fikagästernas förtjusning. Och i gårdsbutiken fick man köpa Äppelfabrikens egen äppelmust och marmelad. Många hade med sig egna äpplen som de fick göra must av i musteriet.
 
 
Jag är glad att vi fick uppleva Äppelfabriken, inte minst en härlig brittsommardag som denna. Jag hade ingen aning om att att det fanns ett sånt inspirerande ställe utefter dessa kringelikrogvägar på Ekerö. Undrar om Ingegerd varit här?
 
 
 
 
 

På slottsturné



I dag for vi på slingrande vägar genom Sörmlands ljusa skogar och öppna landskap till Öster Malma Slott för att äta lunch tillsammans med min svärmor Majvor och Thomas syskon med familjer. 
 
 
 
  

Det här är andra gången på kort tid som vi träffas på ett av Sörmlands många slott för att äta en god middag ihop. Förra gången var det Majvor som bjöd oss till Stjärnholms slott på sin 70-årsdag och nu var det vår tur att bjuda igen. 
 
  
 

Det är ju hur trevligt som helst att få titta in i de här, ofta väldigt gamla, byggnaderna och inspireras av såväl inredning som mat och dukning. För att inte tala om de vackra omgivningarna. Är det nåt vi kommer att minnas från Östra Malma, förutom viltbuffén och det fantastiskt goda fröknäckebrödet, så är det solrosorna som bildar en allé längs slottsägorna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trevlig middagsbjudning



Semifreddo, italiensk glassdessert, i udda gamla porslinskoppar, som Cecilia fyndat på olika loppisar. Kan det bli en bättre avslutning på en utsökt middag i goda vänners lag? Knappast. Det är en fröjd för ögat OCH för smaklökarna!  
 
 
 

Cecilia förlänger sommaren genom att bjuda på rosévin före maten.
 
 
 
Fiskgrytan som Mardin tilllagat har en fantastisk kryddblandning som får hela huset att dofta gott. 
 
 
 
Även riset som Mardin serverar är speciellt.
 
 
 
Riset är tillagat i en riskokare med potatis i botten och får en läcker färg, form och konsistens. Men det är inte bara vackert, det smakar betydligt mer än ris som kokat i vanlig kastrull.
 
 
 
Meloner är definitivt en av Mardins specialiteter och vi fullständigt frossar i olika sorter från världens alla hörn. Samtidigt som vi delar med oss av varandras semesterminnen och annat viktigt som hänt sen sist.
 
 
 
Och vem kan motstå en söt liten baklava? Inte jag i alla fall. Det är dessutom inget man slänger ihop själv hur som helst, så det är bäst att passa på. Som om inte det vore nog, när det är dags för hemgång (vi bor ju så nära varandra att vi kan promenera hem...), får vi en massa baklava och meloner i en "doggybag" med oss hem. TUSEN TACK för en härlig middagskväll!
 
 
 
 
 
 

Eget fröknäcke i ett nafs

 
 

Har länge tänkt att jag skulle försöka BAKA EGET FRÖKNÄCKE och har därför samlat på mig en del recept. Det här receptet har jag fått av min Året Runt-kollega Sofia, som i sin tur har fått det av sin moster. Brödet på bilden gick väldigt snabbt att göra, då degen inte ska jäsa. Har man bråttom, så är ju det perfekt! Brödet blir till råga på allt krispigt och smakar riktigt gott till getost och andra goda ostar. Det är bara att röra ihop alla ingredienser och sen platta ut blandningen tunt på en plåt med bakplåtspapper. (Använd gärna plastpåse på händerna när du plattar ut den kladdiga degen, så går det lättare) Strö på flingsalt och sätt in i ugnen, 150 grader. Grädda minst 45 minuter, gärna lite längre, brödet ska få en fin ljusbrun färg, som på bilden.

De här ingredienserna behövs:

2 dl majsmjöl

1/2 dl var av solrosfrön, sesamfrön, pumpafrön och linfrön

1/2 tsk salt

1/2 dl rapsolja

2 dl kokande vatten

 

 


En kväll med Lady Gaga

 
I kväll sjöng Lady Gaga alla sina megahits Born this way, Pokerface och Just dance inför ett fullsatt Globen och jag och Thomas var där tillsammans med våra två tonåringar. 
 
 
 
Det var en sprakande show med en massa galna inslag och läckra kostymbyten, men framför allt var det roligt att uppleva Gaga live. Vilken begåvad tjej! Fantastisk röst och otrolig utstrålning. Dessutom hade hon ett budskap till alla små tjejmonsters (fans) i publiken – våga vara dig själv och låt ingen hindra dig från att förverkliga dina drömmar!
 
 
Härligt att se att Gaga, trots sin stjärnstatus, lyckades att bli personlig och få en nära kontakt med publiken. Flera monsters fick komma upp på scenen. Och med nya balladlåten Princess die fick hon oss att längta efter nästa album Artpop som kommer nästa år. Själv tänker jag rusa hem och lyssna på alla de "gamla" hitsen om och om igen...
 

RSS 2.0