Nyårsbrasa


Vi eldar i trädgården på nyårsaftonen med torra tallkvistar som blåste ner när Gudrun drog förbi här för ett ta sedan. Det är något magiskt med att elda, kanske för att det påminner om livet på fäboden i Sandvika.
Annars tar vi det lugnt i dag. Vi tänder ljus, äter ugnsmarinerad siljanslax och dricker champagne! Sen blir det filmtime och fri tid fram till tolvslaget. Det betyder att vi kan göra precis vad vi vill. Bättre kan det knappast bli. Själv passar jag på att surfa runt lite och önskar er alla ute i cyberspace ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

Goodiebags när de är som bäst!


Årets roligaste julpåsar fick jag av mina svägerskor! Eller vad sägs om kaka på burk med recept och alla ingredienser - bara att tillsätta smör, röra ihop och grädda! Enklare och fiffigare kan det knappast bli! Hemgjord plommonmarmelad med kanel och anis är inte heller så tokigt. Eller tranbärsglögg från Österlen. Och färsk ananas. Vad vore livet utan dessa påhittiga och generösa svägerskor? Ganska tråkigt!

Annandag jul i Forssjö


Hemma hos AnnaHelena, min svägerska, är det SÅÅ pyntat och fint på Annandagen när vi samlas där för att fira jul tillsammans; bröder, systrar, kusiner, Majvor och Göran och så vi svågrar och svägerskor! Vi har knytis, men det är klart att värdinnan och värden dragit det tyngsta lasset. Själv har jag bakat julbröd och saffranskaka och gjort en alldeles för stor Ris á la Malta, som aldrig vill ta slut.

 


Här finns hur många vackra stilleben som helst att fästa blicken på och det dröjer inte länge förrän kameran, eller rättare Iphonen, åker fram.AnnaHelena är, precis som jag, svag för madonnor. Här visar hon en av sina favoriter som hon fyndat på loppis.
En pappersstrut med Madonnabild, spets och snöre hänger fint på skåpdörren. Ett av årets trendigaste julpynt, om ni inte visste det.
Under den stilrena granen ligger noga utvalda och fint inslagna paket...

...och Marias vackra hyacintgrupper som hon gjort till oss alla!
Vi får allihopa plats runt det stora bordet i det nya fina rummet!
Kvällen avslutas med en omgång av det överraskande roliga spelet "Med andra ord" OCH en smarrig Gustaf Adolf-tårta från Sultans konditori i Katrineholm. Bättre final kan det knappast bli.
En fin kväll i trevligt sällskap! Tack allihopa!

Julaftons morgon


Julen är här – med hyacinter som doftar, tända ljus och en rosa- och lilapyntad gran. Och det gäller att njuta av varenda liten sekund, för snart är allt över. Det går så fort. Vi har inte ens fått i väg några julkort i år, så jag passar på att önska er alla som tittar in här

en riktigt GOD JUL!


Dekorativa pepparkakorHjärtan, änglar och katter är alla favoritmått när det är dags att baka pepparkakor hemma hos oss. I år blev det ett ovanligt sent pepparkaksbak dan före julaftonen. Men desto trevligare med både mormor och morfar på plats.Det är något speciellt med papparkagsdeg! Den liksom lockar alla till att vara med och leka och ett fantastiskt kreativt skapande drar igång.Morfar upptäcker glatt att det finns pepparkaksmått i form av elefanter och dalahästar. Så när de gräddats utsmyckas de med florsockerkristyr in i minsta detalj!
Men så tar hans intresse för bilar över och han börjar snida på allvar i degen på fri hand.
Och vad händer? Jo, vi får en massa fina konstverk i årets pepparkaksbak som INGEN ids äta upp. Vem vill sätta tänderna i en riktigt florsockerpyntad sportbil av årsmodell 1952? Eller kristyrdekorerad dalahäst med kurbits? Inte jag i allafall. Och ingen annan heller. Så i år blir det nog till att köpa ett par burkar Gille pepparkakshjärtan som vi kan knapra på istället.


Silverbestick i ask


Mitt i all julrusch tog vi en avvikare och smet in på några av våra favoritloppisar i går. Och tur var väl det! Där på ett bord låg ett fantastiskt fint etui med silverbestick till ett rimligt pris så det var bara att hugga direkt. Det är inte ofta man stöter på ett helt set med ask och allt. I fint skick dessutom. En riktig raritet!
Att samla på nätta och lite nötta kaffekoppar är en rolig last som jag har. De behöver varken vara dyra eller antika, men de ska ha det där speciella som gör att man bara inte kan låta bli att köpa dem. Sen spelar det ingen roll om det bara finns några enstaka av dem. Är de tillräckligt vackra så finns det en plats hemma i hyllan för dem i alla fall. Och skulle jag någon gång öppna det där kaféet som jag alltid dagdrömmer om, så vore det ju jättekul att få servera kaffe ur alla dessa koppar.


Mosskrans med dalahästarKransbindning och glögg är en trevlig sysselsättning så här ett par veckor innan jul! Själv har jag laddat i flera veckor för det här. Grön mossa hämtade jag till exempel i vår skog för ett bra tag sen.
Det gäller bara att få så mycket tid över hemma att man kan dra igång själva projektet. För ett litet projekt är det ju. Även om det är roligt.
Jag brukar binda en krans av tall- och granris, men i år är det grönmossa som gäller! Kransen binds ihop med guldtråd och dekoreras med rödprickigt band och dalahästar (ja, jag vet, dalarötterna ger sig till känna mer och mer för varje dag som går).
Nu hänger den i allafall på ytterdörren och jag kan ta itu med nästa pyssel.

Åsas och Hannas assyriska bröllopHär i den syrisk ortodoxa katedralen i Södertälje gifte sig Åsa och Hanna i dag. Det var en vacker vigselceremoni med många präster inblandade och inte ett öga torrt.
Kyrkgången var fint blomsterdekorerad och målningar och altare glänste
i skenet av kristallkronorna i taket.
Efteråt var jag och min familj inbjudna till FEST på Panorama festvåning. Vi var väl sammanlagt 250-300 gäster samlade när brudparet anlände. Åsa i en fantastisk prinsessklänning med spetsbroderier, siden och tyll.
Ett par släktingar till Hanna delade ut vita och rosa rosenblad som vi fick kasta på brudparet.Glada och lyckliga gled de båda fram på den rosbeströdda gången för att ta emot släktens och gästernas jubel. Sååå romantiskt och stämningsfullt att vi nog alla blev lite lyriska av all den glädje som spred sig i lokalen.
Så många tjusiga klänningar och håruppsättningar har jag aldrig varit med om tidigare på en och samma gång. Helt makalöst!! Och så många high heels...
Åsa togs emot av de assyriska kvinnorna med ett speciellt "skrik", som återkom flera gånger under kvällen. Precis som på tv...
Brudparet fick sedan dansa sig fram genom lokalen tillsammans med gästerna. Tempot är högt! Och det är ingen wienervals vi pratar om. Snarare magdans.
Om talen dominerar de svenska bröllopen, så kan man nog påstå, utan att säga för mycket, att dans är det som gäller på ett assyriskt bröllop.
De assyriska gästerna viftar med händerna för att bringa brudparet tur och lycka i sitt äktenskap. Ännu en rolig ritual och jag kan inte låta bli att undra över varför vi inte har några motsvarande på våra traditionella svenska bröllop?
Här ser vi brudgummen Hanna Ibrahim och bruden Åsa Hansson, numera Ibrahim. Som ni ser har hon en riktigt avancerad uppsättning av det numera mörka håret.
Här deltar även brudens mamma, t v, och brudens syster Mia, till höger, i dansens virvlar.
Brudparet släpper loss till de härligt orientaliska rytmerna som Aboud Zazi och hans band framför.
Plötsligt tystnar den intensiva musiken...... och det är dags för brudvalsen. "Love is all around" med Wet Wet Wet.Vid honnörsbordet sitter förutom brudparet, brudnäbbarna Bontis, Mia (Åsas syster), Ida och bestman Ibbe, som dessutom är brudgummens bror.
Åsa och Hanna skålar med gästerna.Den glittrande festlokalen är som gjord för stora bröllop.Vi satt tio-tolv personer vid varje runt bord och njöt av en rad libanesiska läckerheter.
Familjen Lind var representerad till 100 procent.
Tårtan som bars in på vagn hade FEM våningar och var garnerad med rosor!Åsa fick första smakbiten.Brudgummens mamma passade sedan på att överlämna ett smycke i present till Åsa.Brudtärnan Bonti hjälper till att få halsbandet på plats.Hannas mamma hade även gjort de fina chokladbitarna med brudparets initialer på, som varje gäst fick. Gissa om tjejerna och jag sparade våra och tog med dem hem som minne av detta speciella bröllop.
Festen fortsatte långt in på natten med bland annat ringdans...
...och så ännu mera ringdans! Helt AMACING att få vara med om!
Inga presenter överlämnas på assyriska bröllop, däremot en valfri summa pengar i ett kuvert. Så det gav även vi tillsammans med våra varmaste lyckönskningar till Åsa och Hanna. Och ett hjärtligt tack för att vi fick vara med och dela den här glädjefyllda dagen med er!

Doften av hyacinterHyacinter är verkligen min favoritblomma i juletider! Löken är vacker, jordnära och genuin. Blomman är färgstark – lila, rosa eller vit. Och de doftar underbart! Varje år försöker jag hitta på nåt nytt sätt att plantera dem på. I hyacintvas med lökens rötter i vatten eller nerstuckna i olika zink- eller kopparkärl. I år har jag satt ner hyacinterna i gamla syltburkar av glas och stoppat lite kuddmossa runt dem. Där gör de sig bra. Tillsammans bildar de ett stämningsfullt stilleben. Och doften sprider sig i hela huset.


RSS 2.0