Vår i krukornaVisst gör det ont när knoppar brister, varför skulle annars våren tveka? Skrev Karin Boye. Och visst är det lite tidigt kanske att tro att våren redan skulle vara på väg, men vem kan väl motstå en sprickfärdig pärlhyacint eller krokus? Inte jag i allafall. Jag köpte ett gäng och satte ihop dem med en taklök och några små murgrönor i en bunke. Tillsammans bildar de ett fint stilleben på lilla orientaliska bordet intill den vita soffan. Och ute har det blivit ljusare, så det finns kanske hopp om livet...

Ett vardagsrum i förändring


Vit soffa och orientalisk matta vill jag ha, förklarade jag för resten av familjen, som inte alls var med på noterna. Tvärtom. Men nu står den där, den nya, vita soffan, tillsammans med de nya fåtöljerna, nya bordet, nya lampan och nya orientaliska mattan! Och vad fint det blev, tycker vi alla. Även döttrarna. Och vad roligt att få bygga en helhet med en rad nya fräscha komponenter istället för att behöva sätta ihop något halvdant med en massa udda möbler. Handlar man som vi på Ikea behöver det inte kosta en förmögenhet att förnya ett rum. Och den gamla turkosa soffan har, tack vare Blocket, hittat ett nytt hem där den återanvänds istället för att hamna på soptippen.Förut såg det ut så här i vardagsrummet. Nästan i allafall.


Firar gärna med semlor


Att bjuda på hembakta semlor har blivit lite av en tradition på min födelsedag. Både på jobbet och hemma. Inte så konstigt om man älskar semlor som jag gör. Förutom mina egna, så hör semlorna på Bananzas konditori på Ringvägen i Stockholm till mina absoluta favoriter. Dalapojkens Konditori på Rörstrandsgatan hade också väldigt stora och goda semlor, men de finns ju tyvärr inte längre. När min dotter Amanda föddes på Södersjukhuset, så firade vi med att stanna vid Bananza på vägen hem från BB och köpa SEMLOR!!

En liten makeover


Min nya vardagslook kräver att jag går upp lite tidigare om mornarna, men vad gör man inte för att se lite mindre trött och sliten ut. Tänk vad litet concealer, foundation och eyeliner kan göra! Ett lyft, helt enkelt! Och även om det inte blir riktigt lika tjusigt som när stylisten sminkade så kan det vara värt ett försök. Lite träning är allt som behövs. Make up-rådgivningen hos FACE gav verkligen mersmak. Pröva själv får du se! Och tusen tack till mina sponsorer; svägerskor med familjer, som gav mig presentkortet, utan det kanske det här aldrig hade blivit av.

Ett vårtecken


Krispiga och knoppiga ska de vara, de svenskodlade tulpanerna som börjar säljas i affärerna nu – precis lagom till min födelsedag. Det kanske är därför som jag är så förtjust i tulpaner, jag är liksom uppväxt med dem, de har varit med och förgyllt mina födelsedagar ända sedan jag var liten. I dag njuter jag i fulla drag av den här lila buketten med bland annat tulpaner och anemoner, som jag fick av kollegerna på Året Runt häromdagen.

Mina bästa växthustips

1. Tänk efter hur du vill använda ditt växthus innan du drar igång växthusprojektet. Ska du enbart odla i det eller är du ute efter ett uterum där du också kan fika, koppla av och umgås med andra?

2. Väljer du att odla i kruka och inte jordbäddar, så tänk på att plantera i så stora krukor som möjligt. Annars finns risk för att jorden snabbt torkar ut och du måste vattna oftare för att växterna ska överleva.

3. Skapa en eller flera sköna sittplatser. En trave böcker eller tidningar på ett litet bord får åtminstone mig att sitta ner och bläddra en stund.

4. Fynda vackra ting på loppis eller trädgårdsmässor. Här bildar en patinerad madonna ett vackert blickfång tillsammans med pelargonerna på den lilla slitna pallen.

Första sommaren med växthus


När jag fyllde 50 förra året fick jag ett 10 kvadratmeter stort växthus!! Det levererades i kartonger i maj och min man satte satte upp det ivrigt påhejad av resten av familjen. Men det krävdes rätt mycket förarbete innan det var dags att montera ihop huset. Först var vi tvungna att bestämma oss för var växthuset skulle stå på den lilla tomten.


Sen var det dags att gräva en grund...

'

... gjuta fast ställningarna...


... och lägga ett stengolv. Vi valde Antik, en naturgrå tumlad marksten.


När alla gröna aluminiumdelar var ihopskruvade och vi monterat glasskivorna så var växthuset äntligen färdigbyggt...


och vi firade med bubbel!


Inredningen av växthuset var roligast av allt! Vi ville ha något mer än bara ett växthus att odla i. Vi såg framför oss en en grönskande oas med plats för möbler och färgglada kuddar och filtar att mysa i och massor av lyktor att tända på kvällarna.


Det var bland annat därför vi valde att odla i krukor och inte i jordbäddar, direkt i marken.


Vi var lite rädda för att det skulle ta för mycket plats och att det skulle stå i vägen. Men faktum är att växthuset kom att dela in trädgården i flera nya rum som vi i dag utnyttjar på ett mycket bättre sätt än vi gjorde tidigare. I anslutning till växthuset anlade vi till exempel ett helt nytt litet buxbomland.


Där satte vi också tulpaner som visade sig vara riktiga giganter i rosa och orange.

I somras grävde vi även upp en trekant vid lekstugan som vi fyllde med pioner och lavendel. Hoppas bara att de klarar den här kyliga vintern och slår ut på nytt i vår!


Vinterbonat i växthuset

En adventsstjärna lyser inbjudande i växthuset, som nu är pyntat med gran- och tallris och några enstaka hyacinter. På glasväggarna bildar frostade snöstjärnor vackra mönster. Utanför ligger snön i stora högar. Det är något visst med uterum, även vintertid, och jag går ofta hit för att tända en lykta eller bara kolla läget.


Nyårshelg

Nytt år, nya tankar och nya projekt att ta itu med! Som att börja blogga. För att det är roligt att dokumentera det som sker och dela med sig av tips och fina bilder. Ungefär som att göra tidning, fast ändå inte. Det här är ju mer ett personligt urval och ungefär som en dagbok, fast ändå med en viss grad av integritet. Det är ju trots allt cyberspace vi befinner oss i. Vi får se hur det går. Jag måste i allafall prova. Med två bloggande döttrar och en svägerska som inspirerar är det klart att man blir sugen.Nu brinner det i lyktorna i trädgården dygnet runt.

Välkommen till min nya blogg!


Dahliauppdrivning, växthus och olika blickfång i trädgårdens alla rum är vad den här bloggen kommer att bjuda  på. En och annan kakbuffé, spännande utflykt eller resa kan det också komma att handla om. Och så fäbodlivet förstås. Och alla fikapauser och loppisbesök och andra små tillställningar i all sin enkelhet. För det är ju det livet handlar om; de små andrummen, där vi hämtar kraft att våga satsa på nya landvinningar, men också ork att ta itu med alla måsten och mindre trevligheter som emellanåt dyker upp, antingen vi vill eller inte. Hoppas att mina bilder, som den här bloggen framför allt kommer att bygga på, ska uppmuntra till egna strövtåg i det lilla.RSS 2.0