Sista april

Rosa bubbel i växthuset en solig sista april är inte så dumt! Och vid utgången brinner en liten majbrasa i grillen. Bättre kan det knappast bli.

 

 

Amanda smakar på smördegssnurrorna med getost. De var jätteenkla att göra, men blev väldigt fina och framför allt GODA!!

 

 

Hittills har våren varit extremt kylig, men i dag känns det som vindarna har vänt. Här inne i växthuset steg temperaturen till +29 grader i dag. Vi får hoppas att maj blir lite varmare och mer vårlikt!


Landsortsloppis

Besöket i Vingåker i helgen gav mersmak! Vi pratar ofta loppis på jobbet nu för tiden och jag fick ett hett tips av Maria, min Året Runt-kollega, om en rolig second hand-butik i Vingåker. Ja, Vingåker ligger inte nästgårds Bromma precis, men eftersom vi tillbringat en del av helgen i Katrineholm, två mil från Vingåker, så åkte vi dit och kollade. Två saker, nej tre förresten, visste jag om Vingåker sen tidigare. Göran Persson och Göran Greider (numera självskriven flodabo) kommer därifrån. Och där finns en välkänd Outlet. Nu vet jag desto mer.

I VIngåker finns en riktigt rolig loppis med tillräckligt mycket av varje till rätt pris för att den ska locka folk från när och fjärran. Loppisen drivs dessutom av ett gäng välgörenhetshjältar som skänker allt överskott till människor i nöd. Här finns också ett genuint 50-talsinspirerat konditori, med gott hembakat bröd. Och mitt i byn ligger ett slott - Säfstaholms slott med en handelsträdgård inpå knutarna. Till råga på allt finns här inte EN outlet utan flera stycken, bland annat en som säljer Delicatodammsugare, så gissa om vi kommer att återvända hit i sommar för att utforska allt det som vi inte hann med den här gången! Tack för tipset, Maria!

 


Födelsedagskalas

I dag firar vi AnnaHelena, min svägerska som fyller år, hemma hos familjen Åström i Forssjö. Det är alltid lika roligt att få komma hit och njuta av deras fina hus och inspirerande trädgård.


Fågelbad, tända marschaller och söta fågelholkar möter oss vid entrén. Och i växthuset svämmar krukorna över av penséer. Den lilla stegen stegen, som AH erövrat, står som pricken över i:et och fungerar som en kombination av avlastningsbord och stilleben i ett av växthusets hörn.
AnnaHelenas dahlior har hunnit en bra bit på väg redan, tack vare värmefläkten som håller runt 16 grader plus i växthuset. Vackra stilleben och vattenblänk är något av svägerskans signum. Inte konstigt att man trivs här.
Tårta och presentöppning hör kalas till. AH fick Victoria Skoglunds nya bok, En trädgårdsmästares väg, i present. Vi köpte den på trädgårsmässan förra helgen och fick den signerad av författarinnan herself. Ibland ska man ha lite tur för att lyckas med det där lilla extra, som oftast kostar så lite, men betyder så mycket.


Trädgårdsinspiration

Nya sätt att odla på visas på Nordiska Trädgårdar i Älvsjö i helgen. Kryddor i byrålådan och ett litet körsbärsträd i Chanelväskan hör definitivt till det senaste på odlingsfronten.

 

 

 

Eller vad sägs om en stolsdyna av rosafärgade nejlikor och grön krysantemum? Snyggt! Såna stolar vill jag också ha!!

 

 

Fröer, sticklingar, krukor och vackra planteringar – det finns mycket att inspireras av på en trädgårdsmässa. Själv kom jag hem med en vildpelargon, P Australe, och en hög med roliga tidningar och intressanta böcker om hur man renoverar gamla hus och bygger friggebodar. Ett par nya trädgårdshandskar måste man investera i varje säsong och en supersöt fågelholk åkte med av bara farten. Lite värme nu och GARDEN-tillvaron kan dra igång på allvar!

 


Vart tog våren vägen?


Fick en smärre chock i morse när jag vaknade och tittade ut och hela trädgården var FULL AV SNÖ!! Växthuset och korgarna med påskliljor på altanen var täckta med snö!?

 

 

De stackars penséerna på framsidan stod med böjda huvuden och såg minst sagt förnärmade ut.

 

 

 

Några vårlökar på altanbordet var helt gömda i snödrivor...

 

 

...och i landet som Thomas och jag räfsade i måndags tittade hundratals lökar upp ur jorden med förvånad min och ett täcke av snö över sig.

 

 

Men med lite solsken och plusgrader på eftermiddagen förvandlades det mesta till snöslask. Och när jag gick till ica för att handla så var det läge för gummistövlar. Förhoppningsvis är det här bara ett tillfälligt så kallade aprilväder! Måtte våren vara på väg tillbaka! VIVA LA VÅR!!


En allmogedröm i Dala-FlodaEn genuin dalagård med gäspösbord, färgglada åklän och kurbitsmålade gamla skåp kan du njuta av i veckans nummer av Året Runt (nr 15)! Yvonne Attergren öppnar sitt flodahem för läsarna och berättar bland annat om hur hon köpte en förfallen gammal gård i Dala-Floda och förvandlade den till en vacker allmogedröm. Lokala hantverkare fick ta sig an det mödosamma arbetet med att återställa huset till sitt ursprungliga skick, men hon var själv inblandad i mycket av det som pågick. Den här bilden på gården togs i fjol vintras när vi sparkade förbi Danielsgården, som den fortfarande kallas av flodaborna.


Frösättning i snöyran


Dags att sätta fröna i jorden. Lite konstigt känns det att stå ute i kylan och försöka pilla ner de pyttesmå tobaksfröna i såkrukorna. Det snöar till och med. Men ska det bli några blomster i trädgården i sommar så gäller det att SATSA lite tid NU!! Purpurvindan, Jätteverbenan och Sommarrudbeckian behöver lite tid på sig för att gro. Och Fuchsiasticklingarna som jag köpte på trädgårdsmässan i Kista måste planteras om och få nya krukor att växa i. Allt jag gör nu får jag ju mångdubbelt igen sen. OM allt går bra, vill säga. Återstår att se om mina fingrar är tillräckligt gröna...


RSS 2.0