Fäbodkafé i Sandvika

 
När regnet slutat ösa ner på midsommaraftonen var det premiär för fäbodlagets kafé på dansbanan. Cupcakes med olika smaker och frosting, hallongrottor, kolakakor, apelsinrutor, blåbärsrutor med smulpajstopping och bondkakor var några av alla de hembakta sorterna som fanns att välja på.
 
 
 
 
 Amandas cupcakes med rosa topping var det stor åtgång på, liksom Marias kolakakor med mandel. 
 
 
 
Amanda, Thomas och morfar David hjälptes åt att pynta dansbanan med vimplar och färgglada lyktor.
 
 
 
Även vaniljrutorna och muffinsen dekorerade vi med vimplar. Förpackning och presentation är ju minst lika viktigt som innehållet, eller ibland kanske ännu viktigare om inte receptet håller måttet... Ja, nu var det ju inte så i det här fallet, men i alla fall.
 
 
 
 
 
Vi hade i förväg gått ut med att alla med folkdräkt skulle få fika gratis. Och självklart tog vi själva på oss våra respektive dräkter för att föregå med gott exempel. Tanken är helt enkelt att vi vill bidra till ett ökat dräktanvändande - inte minst här i Dala-Floda, där flodadräkten, trots allt är väldigt levande och vanligtvis används vid olika festliga tillfällen. Vi tycker att dräkterna är för fina för att hänga kvar i garderoben. Så vi uppmanar naturligtvis ännu fler att TA PÅ SIG DRÄKTEN vid nästa års midsommarfirande - om inte förr.
 
 
 
Drängpers Emilia och Karin var riktigt fina i sina flodadräkter med bland annat påsömtröja.
 
 
 
 
 
En fika för en tjuga och då ingick kaffe och två kaksorter. Pengarna vi fick in gick förstås till fäbodlaget för att bekosta utgifter som elräkningar, eventuella reparationer av hus och dansbana och så vidare. 
 
 
 
 
Ingredienserna stod vi som bakade själva för. Vad gör man inte för att få öppna kafé, om så bara för en dag! Tack till alla sandviksbor som kom och fikade, tack vare er kanske vi får hålla öppet även nästa år. 
 

Fäbodmidsommar

 
 
Plocka blommor till majstång och kransar hör midsommar till, speciellt här i Dalarna. Här i Sandvikens fäbodar brukar vi dra till ängen för att leta efter prästkragar, midsommarblomster, ängsklockor, rödklöver och smörblommor redan på förmiddagen för att sedan gå ner till stranda och hjälpa till med att klä midsommarstången.
 
 
  
 
 
Men först lite halv elva-fika... Nu har även min svägerska och svåger med kids anlänt och i år får vi smaka på Marias läckra svartvinbärs-cheesecake och kanelbullerulltårta till kaffet. Mums!
 
 
 
 
Det finns gott om blommor på ängen, men prästkragarna har inte slagit ut än. Maria och Amanda får snabbt ihop varsin bukett och även morfar hjälper till.
 
 
Emilia är noggrann och klipper av stjälkarna med sax. Vi andra river loss blommorna med rötter och allt...
 
 
 
 
 
Det är ovanligt många som är med och hjälper till att klä majstången i år. Maria, Emilia och Amanda tar itu med en av majstångens kransar och den blir stor och fin - prydd med blomorna från ängen. Den andra sätts ihop av min lekkompis Anna-Maria med familj och den blir också jättefin. 
 

 
  
En del får till och med egna kransar att ha på sina huvuden!
 
 
 
 
Så plötsligt anländer mamma Karin i flodadräkt till fäboden med egen privatchaufför - Dalatrafiks färdtjänst. Toppen! Vi tackar och bugar för att denna möjlighet finns.
 
 
 
Så var det dags för midsommarbuffé, som vissa av oss planerat veckor i föväg. Siljanslax, västerbottenpaj, valnötsbröd, potatissallad, icas goda brieost och Leksands fröknäcke med havssalt...
 
 
 
 
 
...och Marias lingonsill och silltårta. Och så en dalahäst mitt uppe i alltihopa. Som ett statement. Inte konstigt att en massa matpaparazzis lurar runt matbordet.
 
 
 
Framåt sexsnåret är det dags för majstångsresning på stranda. Och har vi tur dyker spelmännen med Alf Tangnäs i spetsen upp lagom till det. Varje år. Men vem som håller i fiolen varierar. Plötsligt har någon liten vuxit upp och vill bidra till något större än vad var och en av oss enskilt är.
 
 
 
Men de små bidrar också - med sina små händer gör de allt vad de kan för att Gossas Oskars majstång ska resa sig upp mot skyn, så att vi alla kan hoppa som små grodor och fira att sommaren äntligen är här! 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

RSS 2.0