Drömlåda


Hittade min låda häromdagen med en massa fack att stoppa snören, ståltråd, vackra band och annat roligt i. Har länge gått och sneglat på den här typen av boxar, men när så Koffert skyltade med halva priset på hela sitt sortiment, ja, då var det bara att slå till!
Sen ägnar jag en hel del tid åt att bestämma vad som ska ligga i de olika facken. En kedja med hjärtan från Indiska är som gjord för detta!
Trädgårdspinnar, spade och några trädekorationer att dekorera paket med får också åka ner.
Ståltråd att binda upp blommor med och fina dalaband att knyta runt kakpåsar har sina givna platser i den vackert slitna lådan.

Långpannebröd


Fyra frön för att dekorera detta härliga morotsbröd gjort i en enda långpanna! Receptet har jag hittat i ett av sommarnumren av tidningen Året Runt som jag jobbar på. Sen har jag förstås lagt till något och låtit bli att ta med någon ingrediens för att den inte fanns hemma, så är det alltid när jag bakar. Jag gör det på mitt sätt liksom. Varsågod, här är min variant på detta långpannebröd, som jag rekommenderar å de varmaste – nyttigt och gott:

3 morötter
50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
1/2 dl solrosojla
1/2 dl honung
2 1/2 tsk salt
2 dl solrosfrön
2 dl russin
3 dl grovt rågmjöl
10-11 vetemjöl

Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och riv morttöerna grovt.
Lös jästen i vattnet. Tillsätt olja, honung, salt, morötter, solrosgrön och russin.
Arbeta in rågmjöl och vetemjöl til en smidig deg. Jäs 30 minuter. Häll degen i en långpanna (klädd med bakplåtspapper) och tryck ut degen så att den fyller hela pannan. Skåra med vass kniv hur många bröd du vill ha. Grädda 30 minuter.


Kaffekoppen


Mormorskopparna. Jag kan helt enkelt inte låta bli att köpa när jag ser dem. Speciellt de med rosor på. Det börjar bli några stycken hemma i skåpet nu. Efter helgens besök på Erikshjälpen så har den lilla samlingen utökats med fem till. Jag har ingen aning om vad jag ska göra med alla kaffekopparna. Men det känns lite grann som att jag räddar dem. Får jag tillräckligt många kanske jag öppnar kafé? Eller så ordnar jag en egen kopploppis. Så småningom.


Mosspyssel


Gröna mosskuddar kan sätta fart på kreativiteten minsann! A och jag hittade under vår skogspromenad både kottar och mossa av olika slag som vi gick i gång på.Sen var det bara att springa till Blomsterlandet och komplettera med några små pumpor, taklökar och murgrönor och dra igång...


I växthuset trängs inte så många blommor längre, så här finns gott om plats. Perfekt ställe för lite pyssel i höstkylan.


Och med tända ljus blev det riktigt fint att vara här ute igen.Och så en fikapaus förstås! En kopp kaffe och en bit äppeltosca får hela familjen att samlas för en stund.En kopparbunke, två hjärtformade zinkformar och en glasvas fyllda med mosspyntet står nu och lyser i höstmörkret. Och visst är de fina, men det är egentligen själva skapandet som ger den verkliga glädjen – allt i från skogsvistelsen till utformandet. Det ena mosshjärtat har en liten pyttevas där jag stoppar i en sommarrudbeckia av sorten Cappucino och två små zinnior. Det tar vi med till svärfar i Katrineholm i morgon. Det är blommor från hans egna frön.


RSS 2.0