Julkaffe

 
Julkaffe på juldagen med bland annat norgebesök kräver en och annan förberedelse.
 
 
Cupcakes är ett säkert kort i fikasammanhang. Lätta att sno ihop med stora möjligheter att improvisera och ändå vara säker på att det i slutändan blir bra.
 
 
Smeten bygger oftast på samma grundstenar (125 gram smör, 2 ägg, 2 dl socker, 4 dl vetemjöl, 1 dl mjölk, 2 tsk vaniljsocker och 2 tsk bakpulver) sen är det själva smaksättningen (choklad, vanilj, saffran, kardeumma, kanel...) som varierar och eventuellt fyllningen (äpple, banan, hallon, nötter, ananas, mandelmassa, blåbär... ) Garnityren är förstås pricken över i:et. Och oftast det som är roligast att göra. Blanda Philadelfiaost med florsocker och smör och citronskal så får du en syrligt fräsch blandning att spritsa på dina muffins!
 
 
 Sonja, David och Thomas verkar rätt nöjda med resultatet.
 
 
Saffranskransarna är bakade i förväg, frysta och upptinade långsamt, absolut inte i mikron.
 
 
Kläppstigeborna med förstärkning från Västervik.
 
 
Marias blomsterarrangemang är alltid en fröjd att ta del av, så även denna hyacintuppsättning. Sonja och Franz hade med sig en burk fylld med fantastikt goda småkakor som vi sen njutit av hela julen. Tusen tack! Vilket kaffebesök!
 
 
 
 
 

Julen är här

 
 
Gott nytt år!
 
 
Hyacintdoft, kardemummakaffe med apelsinsmak och tända ljus som fladdrar. Det är julaftonsmorgon och vi samlas allihopa framför braskaminen där julstrumporna står uppradade, fyllda till brädden med små, väl inslagna, paket och massor av chokladtomtar och annat godis. Det här är den bästa stunden på hela dan, det är vi alla överens om!
 
 
 
Nu får vi smaka på lussebullarna och den hembakta saffranskransen med chokladbitar i, som legat i frysen och väntat. Utomhus är det precis så vintervackert, med all den gnistrande snö, som vi vill att det ska vara på just julafton. 
 


Någon krans att hänga på dörren har jag ännu inte hunnit göra, så jag tog den här bilden på Östermalmstorg, på väg hem från jobbet en dag. Lite inspiration skadar inte. Jag ska göra en själv, om det så blir efter jul...
 
 
Amaryllisarna har slagit ut. Otroligt hur nåt så ståtligt kan resa sig ur de små, rätt så oansenliga blomlökarna. Och vilken färgprakt!
 
 
 
 
Mysfaktorn är hög här hemma nu, med många levande ljus och fina blickfång med lucior blandat med dalahästar, madonnor och andra juldekorationer. Det är tur att vi har några dagar ledigt så att vi kan njuta av allt det här på hemmaplan. Tillsammans.
 
 
 
Under granen ligger fint inslagna paket i rött och vitt. Och luften är full av förväntningar. Blir morfar glad över den stickade tröjan? Vad kommer Amanda att säga om en rosa glassmaskin? Och kan Thomas ha nytta av löparbroddarna? Återstår att se. Först ska vi avnjuta Janssons frestelse, skinka och hembjorda köttbullar. Och Ris à la Malta. GOD JUL!
 

 
 
 
 

 

 
 
 
 
 


Amandas julshow

 
Juletider är fyllda av glittriga shower och konserter. Inför Kulturamas julshow på Annexet har elever och lärare tränat i veckor för att leverera dans, sång och musik i en enda fantastisk story. En riktig höjdarupplevelse med många stolta föräldrar och släktingar i publiken!
 
 
 
 
Farmor Majvor, Emilia, Thomas och jag köar vid Globen för att kolla in lillasyster Amanda som snart ska dansa och sjunga på scenen tillsammans med sina skolkompisar. 
 
 
Amanda och några av tjejerna i klassen som monster i en av danserna. Kulturama grundskola finns både i Sundbyberg och i Hammarby Sjöstad. Här går en massa unga människor som gillar att dansa, sjunga, spela instrument och träna teater på lektionstid. Självklart läser de också matte, biologi, svenska och engelska och alla andra traditionella skolämnen. Förhoppningsvis har de roligt, lär sig leva sina drömmar och får ett och annat matnyttigt med sig på vägen!
 


 
 
 

På sparktur i Floda

 
  
 
 
Att åka spark genom ett vinterklätt Dala-Floda, när föret är som bäst, och solen dessutom tittar fram genom snödiset, får mig att känna mig levande  – på ett alldeles speciellt vis. Kanske för att kylan tränger sig på, trots att jag laddat med lager på lager under vinterjackan. Eller så beror det på att det är så vidunderligt vackert här – i all sin enkelhet. 
 
 
Eller så hör jag helt enkelt hemma här. Bland snödrivor och rödmålade härbren. Ja, tänk om man fick flytta in i det här huset och tända ljus i alla fönster. Inreda Westins affär och öppna Drängpers kafé och knölar med antikstuk. Och leva drömmen. På riktigt.  
 
 
 
Jag sparkar vidare ner mot Sjögårdarna. Båthusen nere här vid Flosjön är täckta med snö. Här är otroligt fridfullt.
 
 
 
Postlådorna hänger på rad. Och jag kan inte låta bli att undra om alla används. 
 
 
 
I Kyrkbyn ligger gårdarna tätt, men just nu är det rätt så folktomt här ute.
 
 
 
 
I natt gick termometern ner mot – 30 grader kallt. Och mamma har fullt upp med att mata fåglarna så att de inte ska frysa ihjäl. 
 
 
 
Bättre ställe än Dala- Floda hade Mando Diao knappast kunnat välja för att spela in nya skivan, Infruset, där de tonsatt en rad av Gustaf Frödings dikter på ett sätt som berört oss alla djupt. Strövtåg i Hembygd, som är en av låtarna, är som hämtad ur naturen, kulturen och människorna uti byarna här runt omkring. 
 
 
 
 

1:a advent

 
Det är första advent och äntligen får första ljuset tändas! 
 
 
Adventsstakarna och stjärnan sätts upp i fönstret. Och rummet fylls av hyacinter. Och levande ljus. På bordet råder kaos, för vi har satt i gång med årets julkortsprojekt. 
 
 
Emilia tar några bilder från vår londonresa och förvandlar oss i photoshop till tomtenissar med röda tomteluvor och gröna granar. Sen är det bara att klistra dit lite guldstjärnor och skriva en hälsning för hand! Svårast är USA-breven som också ska författas och stylas i all hast.
 
 
Det är det här julstöket och pysslet inför jul som gör den här tiden så speciell. Vi tar tid för att göra saker tillsammans som vi annars oftast lätt prioriterar bort. 

 
 
 
 
 
 
 

Julpyssel

 
Äntligen är det dags för lite julpyssel hemma hos Maria, en av mina svägerskor. Med hjälp av fint mönstrade papper från Paduro och glitterstjärnor pyntar vi tändsticksaskar och presentpåsar. 
 
 
  
 
Det är fritt skapande som gäller och det är väl därför det är så roligt att pyssla på det här viset. Alla kommer i gång och jobbar koncentrerat med sin grej. Samtidigt som vi dricker glögg, äter pepparkakor och småpratar.
 
 
  
 
Maria klär om gamla teburkar så de blir som helt nya! Och Amanda målar sina naglar i julens färger. Hemgjorda klappar och julstämning på hög nivå. Bättre kan det knappast bli.

RSS 2.0