Dekorativa dahlior


En lite vilsen, men förtjusande dahlia lutar sig mot glasväggen, som för att hämta andan. Den har kämpat hårt, ända sen rötterna kom i jord i början av april, för att hinna slå ut i fulländad blom innan frosten kommer och tar den.




De flesta är på väg uppåt. Mot ljuset. Men snart slår de i växthusets tak.




Dahliorna på altanen sträcker stolt på sig. De har det lite lättare, de kan växa hur högt som helst. Inga glastak i vägen. Sky is the limit.




Fira med fynd


Grattis Maria! I dag fyller en av mina fantastiska svägerskor år. Vi passade på att gratulera i förtid, men hoppas du får en härlig födelsedag!




Ett loppisfynd i form av en gammal kakform fyllde vi med nybakad sockerkaka och slog in i cellofanpapper. Sen lindade vi rosaprickigt band runt och gav till Maria i present!

Spontan kräftfest


I dag kom värmen tillbaka och vi fick lust att ordna en liten kräftskiva! Bara så där, helt apropå. Ja, jag ska villigt erkänna att jag inte är någon storätare av kräftor, men jag är desto mer förtjust i tillbehören. Och kräftskivor är verkligen bland det roligaste jag vet! Det måste ha med allt fixande runt omkring att göra. Alla fina attiraljer.



Amanda och Thomas dukade upp fint i trädgården.



Månar och kulörta lyktor hör förstås till.



Själv gjorde jag en paj med västerbottenost och kantareller. Den blev riktigt god och gick åt hela den.



Thomas snodde ihop en läcker grönsallad med vattenmelon som serverades med fetaostsås och vitlöksbröd. Härligt gott!



En fantastisk augustikväll som vi alla njöt av i trevligt sällskap!

Tomatskörd


Nu börjar mina tomater rodna ordentligt! De är inte jättemånga, men det är i allafall några klasar som orkat hela vägen från frö till frukt. Gissa om jag är stolt!



En del är riktigt stora och vackra, som den här som växer på en planta från Wålstedts. Och de luktar så gott!



Man ids nästan inte knipsa av de solmogna tomaterna. De känns nästan som lite slöseri att äta upp dem när de nu äntligen sitter där på stjälken och lyser upp hela växthuset.

En trädgårdsrunda


Tillbaka i storstan igen, semestern är slut, men livet går vidare! Än känns det helt ok, men det kan ju till viss del bero på att sommaren fortfarande är här. Och att jag har en egen trädgård att strosa i.



Dahliorna blev inte så många i år. Flera frös under den kalla vinterns som var. Men de som finns är både färgstarka och fina.



De flesta dahliorna är inte oväntat lila. Men det finns också en och annan i rosa.


I växthuset samsas pelargoner, dahlior och tomater. Och några fina fuchsior som jag köpte som sticklingar på trädgårdsmässan i Kista tidigt i våras.



Pelargonerna blommar för fullt just nu. Sticklingarna som jag fick av min kollega Birgitta trivs bra här inne och har ränt i väg som bara den. Och jag har nog blivit ett riktigt pelargonfan.


De orangefärgade och chokladbruna rudbeckiorna är helt nya för i år. Jättefina plantor som min svärfar frösått och delat med sig av. Det är mycket tack vare han som vi har så många fina ettåringar varje år.


13 augusti


I dag är det champagne som gäller för att fira vår bröllopsdag! Thomas och jag  gifte oss i Floda kyrka för 17 år sedan med hela släkten och halva centerpartiet som vittnen! Två tonåringar, ett hus, ett växthus och en mängd andra projekt senare kämpar vi fortfarande på sida vid sida och det är jag glad för. Livet är bra mycket enklare och roligare tillsammans med Thomas. Skål och tack!

Sju sorters kakor


I dag firar vi alla som heter Karin på Drängpersgården med kaffekalas! Amanda har bakat smarriga cupcakes med röda vinbär...



...och färska blåbär från Sandviksskogen.





Blåbären plockade Amanda, morfar och jag på morgonen innan det stora baket tog fart.



Själv hittade jag ett spännande recept på en blåbärskaka med smuldegstäcke som jag slog till på.

Här är receptet: 9 dl vetemjöl, 2 dl strösocker, 2 msk vaniljsocker, 2 msk bakpulver, 300 g smör eller margarin, 3 ägg och 250 g blåbär. Smuldegstäcket: 150 g smält smör, 41/2 dl havregryn och 3 dl strösocker.
Tryck ut den första degen i en långpanna, 20x30 cm och lägg på blåbären. Rör ihop smuldegstäcket och lägg det över blåbären. Grädda kakan i 200 grader ca 30 minuter. Skär i rutor och garnera med florsocker. Servera den med icas vaniljvisp och du får en riktigt god sommarkaka att bjuda på till kaffet!




Thomas bakade söta små bullar i ottan...



...och en sockerkaka i en gammal form som vi hittat på loppis.



Mammas gamla auktionsfynd har med lite ny färg blivit ett fint serveringsställ som vi gärna dukar upp kakor på.



Sega solrossnittar är ett säkert kort oavsett fikatillfälle. De är dessutom lätta att sno ihop så de bjuder jag gärna på.



Med morfar Davids hembakta kubb så hade Karin och Gunnar sammanlagt sju sorter att välja bland.



Hallonkakan var uppskattad!



Anne-Marie och Bernt kom från Myrbo för att fika med oss.




Och Inger kom med hemgjord körsbärssaft som vi alla fick njuta av. Suveränt gott!

RSS 2.0