Morotsbröd i långpanna

 
Sugen på att baka? Det här morotsbrödet bakas i långpanna och är fyllt av nyttigheter som valnötter, kokosflingor och solrosfrön. Och tranbär. Och dadlar - eller russin. Det beror lite på vad jag har hemma. De rivna morötterna gör att brödet blir extra saftigt. Och det går relativt snabbt att baka. Just det här brödet slog jag ihop sent en kväll. Dekorera med lite olika frön, som t ex solros-, vallmo- och sesamfrön.
 
Det här behöver du:
50 jäst
5 dl vatten, 37 grader
1/2 dl raps- eller solrosolja
1/2 dl ljus sirap
2 1/2 tsk salt
2 dl solrosfrön
1 dl dadlar
1 dl valnötter
1 dl tranbär
1/2-1 dl kokosflingor
3 dl grovt rågmjöl
10-11 dl vetemjöl
 
Så här gör du:
Lös jästen i vattnet. Tillsätt alla andra ingredienser. Arbeta in allt mjöl till en smidig deg. Låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Häll degen i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Tryck ut degen så den täcker hela botten. Skåra degen i så många små rutor som du vill ha. Jäs i panna ca 20-30 minuter. Pensla sen brödet med vatten och ha på de olika fröna som du vill. Grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna, bryt sen brödet i de skurna rutorna och ät direkt eller frys in. Lycka till!
 
 

Vårfika i växthuset

 
 
 
Solen värmer genom växthusfönstret och snön smälter utanför. Vi njuter av vårens första fika.
 
 
 
En alldeles nybakad kaka fylld med hallon gör att det känns extra somrigt här ute i dag.
 
 
Små praktfulla penséer i en liten antik barockskål, som jag fyndat på loppis, lyser upp det annars, så här års, rätt så trista växthuset. Penséerna klarar de kyliga vårnätterna och blommar sen tacksamt hela sommaren, om man plockar bort de vissnade delarna.
 
 
 
 
Även minipåskliljorna skiner ikapp med solen i dag och sätter fart på vårkänslorna.
 
 

RSS 2.0