Ett växthus i miniatyr


Ett litet växthus i behändig storlek hittade jag på Trädgårdsmässan i helgen. Sen var det bara att springa över till Blomsterlandet och köpa en balkansippa och en murgröna att fylla huset med. Och nu står det där, bredvid fågelboet, och glänser.

Blomglädje

&qu
I helgen har jag varit och mött våren på trädgårdsmässan i Älvsjö! Gissa om jag njöt av alla blomfrön och knölar, spännande blomsterarrangemang och redskap, eller rättare sagt trädgårdsaccessoarer i form av änglar, fågelbad och buddhafontäner. Och vad härligt med alla entusiaster från olika blomsällskap och utställare som tipsar och ger råd.

<mce:script ot;" />

Det är alltid lika spännande att kolla på de olika idéträdgårdarna som byggs upp. Den ståtliga barockträdgården med tulpaner och buxbomsklot och kungliga kläder var i en klass för sig.


För arrangemanget stod bl a Gunnar Kaj, blomsterkonstnär från Borlänge.


Säkert kommer många att åka vidare till Drottningholms slottspark i sommar för att kolla på den engelska trädgården och barockträdgården i verklighet. Själv var jag där och promenerade med Ingegerd en solig sensommardag i fjol. Vilken park! Ofantligt stor.


Wij Trädgård med Lars Krantz i spetsen presenterade en idéträdgård med björkar, magnolior och vattenbad. Själv har jag har varit på väg i flera år till Wij Trädgårdar i Ockelbo, få se om jag lyckas i sommar...



Mera tulpaner bjöd Norrby Trädgård på.


Norrby Trädgård i Tyresö har en idé om en grönare livsstil och att bruka utan att förbruka. Deras trädgårdshandel är ett återbruk av spröjsade fönster. Ett givet utflyktsmål i maj.


Med pärlhyacinter i den antika servisen får man ett annorlunda blomsterblickfång. I sommar kan man även få kaffe i kopparna på Norrby Trädgård.


Nelsons sålde fina pluggboxar på mässan. Med speciella kruktillverkare i trä kan man lätt göra egna biologiskt nedbrytbara krukor av tidningspapper.


"Du lindar av olvon en midsommarkrans och sätter den runt ditt hår..." Hört den förut? Hittade i allafall en fantastisk buske, ett olvon, som gärna hade fått följa med hem, om jag bara hade orkat bära den... Ner i Dramatenväskan gick den ju inte!


Upptäckte en ny snygg knölväxt, Kalla.


Så här ser den ut när den blommar på våren och försommaren.
Trivs bra i kruka ute på skyddad plats eller i uterummet.


Mina favoriter, små minivioler i kruka.


En idé att ta efter, småflaskor i mängder med enstaka tulpaner och raununklar. Fint gjort av Lantliv och Trädgård som vanligtvis finns på Ängbyplan i Bromma.

.

En liknande idé med små glasvaser hängande i taket hade en av balkongutställarna.



En helt ny balkonglåda, "Urban Garden", visades på balkongen med samma namn. Den är så djup att man kan odla både morötter, sallad och rödbetor i den. Säljs av SMD.design



Nina Thalinson har designat odlingslådan.



Hon har även satt ihop balkongen för citymänniskor som vill odla på liten yta. Arbetsbord, hyllor och hängare kommer från Ikea, men är inte specifikt trädgårdsmöbler. Här har Nina tänkt vitt och brett och hämtat delar från både badrums- och köksavdelningen. Fiffigt eller hur? Och snyggt!



I Svenska Rosensällskapets monter träffade jag Nina som tipsade om Rose de Recht, en gammaldags buskros, som doftar ljuvligt och blommar rikligt. Så den tänker jag plantera i vår trädgård, så fort tjälen gått ur jorden.


Många veckotidningar och magasin fanns också på plats för att sprida sina gröna budskap. Träffade bl a kollegor från Allt om Trädgård och Allas. Och själv köpte jag förstås en bunt med tidningar med mig hem, för att kunna fortsätta drömma om uterum, dammar och nya pionrabatter.

Thailandsresan


I dag är det precis ett år sedan vi for till Thailand! Vi drömmer oss tillbaka så ofta vi kan med hjälp av alla bilder som vi tog på bland annat deras Longtails boat. Thailand är för oss nordbor, utsvultna på sol och värme, ett exotiskt semesterparadis utan dess like.

Stora och små Buddhafigurer såg vi överallt. Buddhismen är den mest utbredda religionen i Thailand.



Tuktuk åkte vi ofta. Inte så säkert kanske, men det var skönt när det fläktade i värmenoch vi åkte inga jättelånga sträckor.


Vi tog taxi till cape Panwa för att lite i efterhand fira min 50-årsdag med middag på restaurang Zawadee. Härligt!


Vi bodde på Kalama Beach, en superhärlig strand på västkusten i lugn miljö
utan att för den skull vara tråkig. Tvärtom, där fanns sköna solstolar, härligt turkost vatten och en lång strand att promenera på. Där fanns också en rad roliga restauranger och bungalowbarer där man kunde äta "banana panncake", mangosmothie och kyckling i greencurrysås. Dag som natt.


Thailändarna är driftiga entreprenörer redan som unga. De här tjejerna köpte vi smycken av.


Vi hoppas att få återvända snart!

Pynta med kuddar


Rostrenden fortsätter. Tänk vad lite kuddar kan göra för inredningen! Nu har äntligen den vita soffan och fåtöljerna i vardagsrummet kommit till sin rätt, tack vare de nya, rosenmönstrade kuddarna i vitt och rosarött, även de från Indiska.



Jag kände hela tiden att något fattades, men visste inte riktigt vad. Nu känns det mera ombonat och inrett!



En bukett blommor gör naturligtvis också sitt till. De makalösa tulpanerna och de limegröna blombollarna kommer från den härliga blomsterbutiken med samma namn.


Rosiga dynor


Äntligen lite vår i luften! Och genast blir allting SÅ mycket lättare. Och roligare! Vi fick ett infall och åkte in till stan för att gå lite i solen i kvarteren runt Sveavägen på Norrmalm. Väl där finns en rad kul ställen att besöka. Vi var bland annat in i favoritbutiken Spiti för att kolla på deras fina mosaikbord och fontäner. I den orientinspirerade butiken Raja på Odengatan 37 hittade vi hur många turkosa och gröna skåp från Indien som helst. Deras café i sammetsrött, med chaite på menyn, var som hämtat ur "Tusen och en natt", men vi fortsatte till Cooffe House för att inta en cappucino innan vi avslutade rundan på Indiska vid Hötorget, där vi shoppade nya dynor till växthuset.


Oj, vad fint det blev! Dynorna med rosor i lila, grönt och turkost passade perfekt
i den turkosa gjutjärnssoffan från Indiska.


Trots snön runt omkring steg värmen i växthuset till +18 grader när solen låg på som värst i dag.
Det måste man bara fira med att sätta ut en bukett tulpaner.

Sticklingar


Nu har pelargonsticklingarna jag fick av kollegan Birgitta fått jord att växa i.
De var kraftiga redan från start och det ska bli kul att se om de blir lika stora och fina som rosenpelargonerna jag drev upp i fjol.



Har även planterat om de tio fuchsiasticklingarna från Rockdala, som jag köpte på trädgårdsmässan i går. Plantorna tar dessvärre rätt mycket plats och vi fick ställa in ett extra bord intill fönstret, där de kan stå och växa till sig tills de är dags att flytta ut i växthuset. Tittar man ut på snöhögarna i trädgården så förstår man att det dröjer.

Vår i luften



I dag har jag frossat i blommor på Trädgårdsmässan, ”Rum och Trädgård”, i Kista. Där fanns mängder av hortensia, vårlökar och pelargoner samt tulpaner att inspireras av. Bland annat. Det fanns mycket annat också. Som fina krukor, redskap, kläder och andra trädgårdsassociarer.



Lila ranunklar från Blomsterlandet fick följa med hem.



Hortensian hör till det ståtligaste man kan ha i blomsterväg den här tiden på året. Jag valde en vit och köpte också en ljust turkos kruka till den.



Små fågelbon av gamla kvistar med ägg i är fina blickfång. Passade därför på att investera i två stycken.



Ett bo satte jag på en ståltrådskrona, som vi köpte i "Nymodigt", en rolig liten butik i Björbo i somras. I Björbo fanns tidigare inredningsbutiken "Koffert", som numera ligger mitt emot mitt jobb på Humlegårdsgatan vid Stureplan. Den drivs av en björbotjej.




Det lilla boet med vaktelägg rymdes i en glaskupa,
ett tidigare reafynd från Plantagen.



Burar i olika former verkar vara en trend som håller i sig.
Jag har själv länge varit sugen på en, men det blev tyvärr ingen i dag heller.



Betong är hett i trädgårdssammanhang! Och i vår är det
betongrosor som gäller.



Susanna Zacke och Sania Hedengren tipsar om hur man
enkelt gör egna fina betongfigurer i boken
"Betong – en gjuten hobby", Semic förlag.
I slutet av mars kommer de ut med en uppföljare,
"Nytt och kreativt med betong och loppisfynd".
Har själv som mål att försöka gjuta rabarberblad i betong.
Bättre sent än aldrig...





Flodabroderi av Mases Edit


De här färggranna och fina tvåändsstickade påsömvantarna med kavelkrans plockade mamma fram ur gömmorna när jag var i Floda sist. Jag fick dem i present av Mases Edit för många år sen. Hon hade stickat och broderat dem till mig. Precis som hon broderade banden till min flodadräkt. Och Emilias flodahätta. Och mycket annat. Helt fantastiskt! Vilka vackra konstverk hon trollade fram. Vantarna är ju tänkta att användas ihop med flodadräkten, men eftersom jag inte använder den särskilt ofta, så har vantarna blivit liggandes. Tills nu. Tack vare Johanne, min stick- och mönsterintresserade kollega på Året Runt, som dessutom är mycket fascinerad av flodabroderier, så fick vantarna åka med till Stockholm, för att hon skulle få se dem. Och vem vet, jag kanske börjar använda dem till vardags. Lite frestande är det.

Sportlovsfika


Bästa bakrecepten åkte ner i ryggsäcken när det blev klart att Amanda,
Emilia och jag skulle ta tåget till mamma i Dala-Floda några dagar på sportlovet.
Tänkte passa på att fylla mammas frys med lite "duppa". Här är ju fikatraditionen
med bland annat halv elva-kaffe fortfarande rätt stark och jag, som själv är en riktig kaffemoster,
gör gärna vad jag kan för att hålla kaffetåren vid liv. Den här gången blev
det Riddarbageriets Bondkakor...


...och så Äppeltoscan, en riktig favorit från ett recept jag hittat i någon
av veckotidningarna, jag minns inte vilken... Kan det ha varit Året Runt?


Kardemummabullar med en fyllning av kanel, smör, rivet äpple och mandelmassa. Och hackade nötter. Bättre kan det nästan inte bli. Och den här gången jäste bullarna dessutom upp ordentligt. Kanske för att jag lät bli att blanda saltet och jästen, det ska man nämligen inte göra, fick jag lära mig på Rosendalsbaket. Häll istället i mjölken eller sockret eller vad som helst FÖRST, och SEN saltet!


Semlor blev det också, tack vare att mamma redan bakat bullarna. Det var bara att fylla dem med mandelmassa, inkråm och grädde.



Det hela slutade i ett riktigt kafferep!

På sparkrunda i byn


Inget går upp mot en runda i byn på spark! Speciellt en sådan här dag, när solen skiner och det droppar från taken. Amanda och jag njuter av farten och den friska luften. Men VAR ÄR ALLA?


Floda kyrka ligger fint vid älvkanten, det går inte att missa den om man åker på riksväg 70 mot Malung och Sälen. Här är jag döpt. Och gift. Här är också flera av mina kära släktingar begravda, bland annat min mormor, Drängpers Linnéa. Jag och tjejerna brukar plocka ängsblommor och sätta på graven, men i dag är kyrkogården täckt med snö och vi sparkar vidare.


Vi stannar till vid Danielsgården, en gammal, men otroligt fint upprustad
gård i Kyrkbyn. Här intervjuade jag Yvonne Attergren och hennes man om deras renovering för Dalabygden en sommar för länge sen.



På somrarna driver Yvonne en antikaffär på gården.



Nu har morfar David och Emilia anslutit.


En fikapaus längs vägen är inte fel.


Full fart framåt mot Syrholn och...


...Drömhuset! Som tyvärr inte är till salu :(
Men det står oftast tomt. Synd på så fint ställe.


Här är vägen ner till Sjögårda. Och Flosjön.
En fin plats på jorden.


Jag gillar sjöbodarna som står nere vid Flosjön. Vi kör ut på isen
och sätter oss på sparkarna och kisar mot solen. Glömmer tiden
för en stund och njuter av att bara vara.

RSS 2.0