Dahlia darlingsFyrverkeriet i trädgården har börjat falna för länge sen. De färgsprakande primadonnorna ger upp en efter en. Men det finns fortfarande en och annan dahlia som står givakt in i det sista och förgyller rabatterna med sina sagolika färger och former.
 
  

Att dahlian härstammar från aztekerna i Mexico gör den inte mindre exotisk precis.
 
 
En mer lättodlad blomma får man leta efter. Jag sätter ner knölen i jord tidigt på våren och sen sköter den sig själv. I princip. Lite vatten och näring är allt som behövs och du blir mångfalt belönad med nya grenar och skott fulla med knoppar som blommar konstant tills frosten kommer.
 
 
  
 
 Men nu i oktober är det alltså hög tid att klippa av blommorna och ta in dem och göra fina buketter av dem. Knölarna ska nämligen tas upp ur jorden INNAN FROSTEN KOMMER, läggas på tork och tas in för vinterförvaring. Klarar den kylan så har jag garanterat en ny blomsterprakt att se fram emot nästa sommar.
 
 

 
 
 

Löven faller sakta

 
   
 
Hösten kom snabbare än vanligt i år. Åtminstone känns det så. Kanske för att sommaren aldrig riktigt nådde ända fram. Här i Sandvika faller löven från den över 200 år gamla lönnen och vi försöker kratta i kapp. Det är en bedårande fin dag. Solen värmer fortfarande. Vi brygger kaffe och tar en paus i arbetet med att stänga för vintern. Vattnet ska stängas av. Kyl och frys tömmas. Och de höga riddarsporrarna i mormor Linnéas land klippas ner. Sen får Sandvika vila. Ända till nästa säsong. Jag längtar redan.
 

RSS 2.0