Lila blomsterfång


Ulriksdals trädgård är ett fantastiskt ställe att fira Mors dag på! Åtminstone om man som jag gillar blommor och tycker om att fika gott. Det är ungefär som att vara i en enastående slottspark och samtidigt vara hemma hos en kär vän. Man trivs helt enkelt. Och man blir inspirerad. Rejält. I dag fick jag med mig en sådan där jätteverbena med mig hem – i morsdagspresent. Hoppas att den ska växa och fröa av sig så att hela trädgården blir full av dessa blåvioletta, meterhöga blommor.

Loppisfynd med stil


Att leta roliga loppisfynd med vintagelook har blivit vår nya hobby! I dag hittade vi till exempel söta kaffekoppar med rostryck och guldkant för ingen peng alls på ett spännande loppisställe i Västerort.


Sockerskålen i pressat glas på fot och vasen med syren i hade lika gärna kunnat komma från en finare antikaffär, men går alltså fortfarande att hitta på andra lite billigare ställen. Men som sagt, man måste kika lite extra på varje hylla, lyfta på tallrikarna och syna dem en och en, annars finns det risk att man missar guldkornen.


Roliga drinkglas på nysilverbricka och söta små kryddburkar kommer att göra sig sig bra på vår egen loppis på Kofesten i Dala-Floda lördagen den 9 juli.


Grönt glas verkar vara lite inne just nu och serveras det på en silverbricka går det ju bara inte att motstå.

Bakluckeloppis i solskenet


Sommarens första loppis blev en bakluckeloppis i Bromsten! Vi fyllde bilen med en massa kläder som vi rensat ur garderoberna och trots det vackra vädret, eller kanske just därför, var det många som hängde på låset för att fynda ett och annat.



Det är svårt att säga vad som är roligast, att bli av med sina gamla favoriter? Eller gå runt bland borden och försöka pruta till sig nya...




Hemskt kul var i allafall att ha halva släkten på plats, till och med mamma Karin var där.



Sivonne kollar in spikkuddarna, som vi sen sålde till några unga damer, som i sin tur skulle ge bort dem till sina mammor i Morsdags-present! Bra gjort av dem, tyckte jag, sänkte priset och gav dem varsin annan present på köpet.

Elvakaffe med fint besök


Amanda och jag var tidigt uppe i dag för att hinna cykla till Spånga konditori och köpa chokladwienerbröd till elvakaffet med mamma Karin och Drängpers Ingegerd.



Men det var det värt. Vi hade en en härlig dag i trädgården och hann planera för både loppis, Kofest och 75-årskalas.



Och tiden går fort när man har roligt. Vi bläddrade i den nyutkomna boken "Scandinavian Folklore" och pratade flodabroderier och försökte förgäves komma fram till varför just flodadräkten har så mycket broderade och färgglada blommor.
Och vi undrade förstås varför ingen av oss tre hade varit klok nog att lära oss påsöm. Både mormor, Drängpers Linnéa, moster Anna och Ingegerds mamma, Margit, var alla duktiga påsömmerskor.
En riktig flodabroderientusiast är annars min vän Johanne, som just varit på stickkurs i Dala-Floda. Hon har några riktigt fina påsömbilder på sin blogg som kan vara värt en titt.







Ny blomsterhörna


Det blomstrar i nya pionlandet som vi grävde upp och satte förra sommaren. Pionerna är på gång, liksom lavendeln och irisen.




För att inte tala om tulpanerna... och snart kommer även alliumbollarna! Tänk hur man med lite lökar och plantor, och givetvis stenar, kan förvandla ett stycke intetsägande gräsmatta till ett blomstrande hörn, som livar upp hela utemiljön. På så kort tid. Och med så lite arbetsinsats. Amazing!




Turkosgröna rutor


Jag har länge drömt om ett mosaikbord, och nu äntligen står det ett, i en härlig turkos och Medelhavsgrön färg, på plats i växthuset. Det är handgjort och kommer från Marocko, men inhandlat på  Spiti. Underredet är handsmitt i järn och tungt som bly. Ska bli kul att fika eller äta middag här ute i helgen!

Först ut bland pionerna


Bondpionerna har slagit ut i smyg. Det gäller att hinna ut i trädgården och kolla in allt som händer där ute nu. Det går så fort när värmen kommer och all grönska väl tar fart.




Var tvungen att gå en runda med kameran i kväll för att fånga de vackra bondpionerna på bild.



Pionknopparna trivs bra i stenröset tillsammans med förgätmigej.

Egen köksträdgård


Nu har vi sått i pallkragarna som Thomas snickrade ihop och målade häromdagen. Och förhoppningsvis kan vi skörda egenodlad palsternacka, rödbeta, sallad och spenat senare i sommar. Den gamla odlingsbänken har jag fyllt med squashplantor som jag drivit upp. Nu gäller det bara att vattna och hålla sniglarna borta!



I rena farten anlade vi en ny pionrabatt vid sidan av kökslandet.



Och Thomas satte upp det fina blomstödet till Irisen, som han gjort.

En riktig energikick


Att bada på japanskt vis visade sig vara riktigt behagligt! Kusin Maria och jag tog skärgårdsfärjan till Hasseludden i morse för en heldag på det japaninspirerade spat, Yasuragu. Först tvagning enligt japansk sed och sen bad i utomhuskälla där temperaturen i vattnet uppgick till +46 grader. Helt fantastiskt att få ligga och flyta i så varmt vatten och bara njuta.

Solen sken på oss, körsbärsträden blommade och utsikten över vattnet och de förbipasserande båtarna var helt outstanding! Som om det inte var nog, så hade Maria bokat shiatsumassage åt oss och jag fick en rejäl genomgång av mina energibanor. De var något i obalans, tyckte massageterapeuten, men tröstade mig med att "vi har alla våra skavanker att ta tag i". Hon föreslog afrikansk dans för att få fart på energiflödet. Så nu blir det dans på måndag.

De fina bilderna som vi tog på Yasuragi, fanns inte när jag kom hem, sorry Maria. De hade av nån outgrundlig anledning raderats??!!! Så vi får åka tillbaka och bada igen. Och äta halstrad lax med teriyakisås. Det var fantastiskt gott! En helt underbar dag, helt enkelt!

Stort tack till Maria, Peter och Aina för en fantastisk 50-årspresent!


Vårens vackraste bok


Fin flokulla på omslaget av nyutkomna boken, Scandinavian Folklore, som författaren Laila Durán presenterade i dag på Biologiska Muséet på Djurgården. Själv slog jag till och köpte två böcker.




Här syns Laila tillsammans med Anna-Karin Jobs-Arnberg och döttrarna Emma och Johanna och Lill-Karin Gustafsson i Dala-Floda-dräkter. De finns även med på bilder i boken där Flodadräkten synas i sömmarna.




Även skånedräkten var representerad och jag blev imponerad av deras dräktsmycken med bland annat stora kors. Enligt boken visade dräktsilvret hur bra ställt man hade det.



Silvret hjälpte också till att hålla oknytt och olyckor borta.




Ett gäng kvinnliga samiska dräktbärare från Jokkmokk...



...och en ung same, som berättade att samerna än i dag bär sin kolt när det är festligheter på gång.



Lill-Karin och min Året Runt- kollega Johanne Ländin drack kaffe och pratade bland annat om olika dräktmönster och framtida vandringsturer i dalaskogarna.




Den ståtliga Bodadräkten är ytterligare en daladräkt som finns med i boken, som för övrigt är en fantastisk sammanställning av en rad olika dräkter och dräkttraditioner i Sverige och Norge. De vackra bilderna inspirerar till egna projekt och upptäcktsfärder i garderober och vindsförråd för att hitta glömda dräktdelar. Och vem vet, till Kofesten i sommar kanske vi alla kommer som riktiga flokullor...


RSS 2.0