Fäbodmidsommar

 
 
Plocka blommor till majstång och kransar hör midsommar till, speciellt här i Dalarna. Här i Sandvikens fäbodar brukar vi dra till ängen för att leta efter prästkragar, midsommarblomster, ängsklockor, rödklöver och smörblommor redan på förmiddagen för att sedan gå ner till stranda och hjälpa till med att klä midsommarstången.
 
 
  
 
 
Men först lite halv elva-fika... Nu har även min svägerska och svåger med kids anlänt och i år får vi smaka på Marias läckra svartvinbärs-cheesecake och kanelbullerulltårta till kaffet. Mums!
 
 
 
 
Det finns gott om blommor på ängen, men prästkragarna har inte slagit ut än. Maria och Amanda får snabbt ihop varsin bukett och även morfar hjälper till.
 
 
Emilia är noggrann och klipper av stjälkarna med sax. Vi andra river loss blommorna med rötter och allt...
 
 
 
 
 
Det är ovanligt många som är med och hjälper till att klä majstången i år. Maria, Emilia och Amanda tar itu med en av majstångens kransar och den blir stor och fin - prydd med blomorna från ängen. Den andra sätts ihop av min lekkompis Anna-Maria med familj och den blir också jättefin. 
 

 
  
En del får till och med egna kransar att ha på sina huvuden!
 
 
 
 
Så plötsligt anländer mamma Karin i flodadräkt till fäboden med egen privatchaufför - Dalatrafiks färdtjänst. Toppen! Vi tackar och bugar för att denna möjlighet finns.
 
 
 
Så var det dags för midsommarbuffé, som vissa av oss planerat veckor i föväg. Siljanslax, västerbottenpaj, valnötsbröd, potatissallad, icas goda brieost och Leksands fröknäcke med havssalt...
 
 
 
 
 
...och Marias lingonsill och silltårta. Och så en dalahäst mitt uppe i alltihopa. Som ett statement. Inte konstigt att en massa matpaparazzis lurar runt matbordet.
 
 
 
Framåt sexsnåret är det dags för majstångsresning på stranda. Och har vi tur dyker spelmännen med Alf Tangnäs i spetsen upp lagom till det. Varje år. Men vem som håller i fiolen varierar. Plötsligt har någon liten vuxit upp och vill bidra till något större än vad var och en av oss enskilt är.
 
 
 
Men de små bidrar också - med sina små händer gör de allt vad de kan för att Gossas Oskars majstång ska resa sig upp mot skyn, så att vi alla kan hoppa som små grodor och fira att sommaren äntligen är här! 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0