Flodatröjor inspirerar Johanne till nya mönster

 
I helgen höll min Året Runt-kollega och vän Johanne Ländin en stickworkshop på Dala-Floda Värdshus i samband med att hon invigde sin stickutställning som pågår där under sommaren. Johanne har sedan länge haft gamla flodatröjor och flodabroderier som inspiration till egna stickmönster för tröjor, mössor och vantar.
 
 
 
 
 
Och trots att det var en av sommarens varmaste dagar kom många stickintresserade kvinnor för att lyssna på hur Johanne inspireras av gamla flodadräktsdelar och kurbitsmålningar i sitt skapande av nya stickmönster. Kerstin Olsson från Örebro (provar mössa på bilden), tillbringar somrarna i Sandvikens fäbodar i Dala-Floda, och är en av dem som fascineras av Johannes folklorestickning. 
 
 
Här visar Johanne sitt senaste skapelse - en sjal med olika möntser på in- och utsidan. 


 
 
Vi som deltog i workshopen fick titta närmare på Johannes mössor och vantar och det fanns också möjlighet att få provsticka mönsterstickning samtidigt som Johanne gav goda råd. Flokullan Mases Edit, som var duktig på att brodera påsöm och sy överhuvudtaget, har fått ge namn åt en av Johannes mössor.
 
 
 
Entusiasmen var stor över Johannes alla stickkonstverk. Och det var många som såg till att få med sig några av hennes mönster med sig hem. Kurbits-Karin var särskilt populärt.
 
 
 
Flokullan Anna-Karin Jobs Arnberg, tv, är den som berett vägen för Johannes utställning på Värdshuset. Anna-Karin arbetar till vardags med Nordiska muséets dräktsamlingar, men håller också i en rad stick- och broderikurser, kofestkonserter  och många andra intressanta projekt i Dala-Floda på sin lediga tid. 
 
 
 
Har du vägarna förbi Dala-Floda i sommar, så missa inte dessa kurbits- och flodadräktsinspirerade konstverk på Dala-Floda Värdshus. 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0