Flyttkartonger överallt



Förändringens vindar blåser på övervåningen! Det är flyttkartonger överallt, för nu ska tjejerna göra om i sina rum. Igen. Det är väl knappt tre år sen sist. Från rött och svart till vitt, vitt, vitt. Med något lila inslag. Eller rosa. Eller turkost. De har inte riktigt bestämt sig än. Men det är väl bra att våra tonåringar lägger sin energi på vettiga saker som att skrapa, måla och möblera om hemma. Då får faktiskt T och jag ställa upp med lite färg, några meter tapet och kanske en ny matta eller ny lampa... Eller hur?


En make over innebär ju faktist att tjejerna noggrant går igenom sina byrålådor och sorterar och delar upp i olika högar. En för släng, en för spar och så en för sommarens loppis! Och det är ju jättebra! Amanda och jag hade dessutom riktigt roligt när vi tog oss igenom hennes gamla teckningar, födelsedagskort och kalasinbjudan. Jag lyckades i sista stund rädda mina antika pappersdockor med bl a familjen Trapp från att åka i pappersinsamlingen. Jag vet inte riktigt vad jag ska ha de slitna pappersdockorna till, men att slänga dom känns alldeles för dramatiskt. Har de nu klarat alla storstädningar i nästan 50 år, får de allt hänga med ett tag till.

Cupcakes i Forssjö


Äntligen tog vi oss till Forssjö! Tredje gången gillt! Första gången brakade ryggen, andra gången fastnade vi i blixthalka på E4:an strax innan Nyköping och fick vända hem, men i dag lyckades vi alltså ta oss hela vägen fram till A-H och H. Och tur var väl det, för i dag vankades tårta och cupcakes. Och det fanns inte mindre än tre kusiner att fira...



Vilka cupcakes svägerskan A-H bakat! Några med ljus sockerkaksdeg och rosa topping...



...och några chokladvarianter med vaniljkräm on the top. De var inte bara vackra att se på, de var dessutom väldigt smaskiga.



Och vad roligt det var att se familjens nya tillbyggnad, ett rum med högt i tak och väldigt speciell atmosfär och utsikt över den japanska trädgården. Jag lyckades tyvärr inte fånga den fina rumskänslan på bild, utan nöjer mig med ett av A-H många fantastiska blickfång, som finns överallt i huset.


Ny semlafavorit!

Supergoda semlor bjöd vår bakkursledare Linneá på när vi var färdiga för dagen. Så nu har storfavoritsemlorna på Banansas konditori på söder fått konkurrens! De här semlorna kan man vanligtvis avnjuta på Rosendals kafé.

Surdegsbakning



Jag har varit på bakkurs på Rosendals Trädgård och lärt mig lite mer om hur en surdeg fungerar och vad man ska tänka på vad gäller degen för att få ett så gott och saftigt och hållbart bröd som möjligt. Och det roligaste av allt; vi fick baka inte mindre än 5 sorters bröd; Kavring, Dienkel, Frukt- och nötbröd, Levain och knäckebröd.


För att baka bröd med surdeg behövs en surdegsstart. Den får du genom att blanda mjöl och vatten som får stå några dagar. Efter ett tag börjar en massa mikroorganismer i mjölet leva och utveckla mjölk- och ättiksyrabakterier. De i sin tur gör surdegen sur och får den att jäsa. Ställer du sen din surdegssats i kylskåp och matar den en gång i veckan så har du en grund till dina surdegsbröd för resten av ditt liv. Fantastiskt eller hur?



Cecilia, min bakkompanjon, hällde först upp lite av surdegssatsen Dinkelsur och vi blandade den med mjöl, vatten och honung och lite jäst till en fördeg, som sen fick stå varmt tills den började bubbla. Det tog ungefär 1 och en halv timme.



Så var det dags att hälla den bubblande degen i den stora, tunga degbunken och fylla på med mjöl, salt och hela dinkelkorn, som legat i blöt ett dygn, och blanda alltsammans.



Allt mjöl som används på Rosendal är biodynamiskt och Kravodlat och kommer från Saltå Kvarn i stora säckar.



Surdegen mår bäst av att blandas med hjälp av en degblandare. Själv har jag alltid bakat med händerna, men det kanske är dags att tänka om och börja använda en hushållsassistent. Här på Rosendal har de enorma blandare och degkrokar.



En deg behöver knådas länge för att utveckla rätt egenskaper, inte minst gluten. Gluten gör degen seg och fast och det gör att brödet reser sig och får volym. Degen är klar när du kan jobba upp ett "glutenfönster", dvs en genomskinlig tunn hinna.



Den färdiga Levaindegen (Levain är surdeg på franska) hälls ut på bakbordet och skärs ut i bitar som läggs i mjölade bakkorgar där det får jäsa. Brödet gräddas sedan i den vedeldade ugnen.



Bakkorgar att jäsa degen i hjälper till att ge brödet en fin form. Finns till exempel att köpa på Saltå Kvarn, Bagaren och Kocken och Rosendals hål i väggen på Arbetargatan 29 i Stockholm.



Dinkeldegen är nu lös, men ändå elastisk och vi kan lät ta upp små bitar av den och lägga i formarna där degen får jäsa.



Under tiden som bröden jäser bakar vi ett knaprigt knäckebröd.



De små degbitarna kavlas ut i kornmjöl till runda små plättliknande bitar. Smaksätt brödet med sesamfrön, solrosfrön, salt eller olika kryddor.


Färdiggräddat knäckebröd – jättegott till buffén.



Den färdiga kavringen tas ur formarna.  Brödet är fullt med linfrö, råg och solros. Nyttigt och gott! Vår bagare och bakkursledare, Linnéa, visar hur vi kan ta reda på att brödet är färdiggräddat.



Vad fint! Vårt dinkelbröd är färdiggräddat!


Här är de fina frukt- och nötbröden redo att förpackas och namnges.



Det blev en massa bröd, recept och baktips vi fick med oss hem allihopa. Och en massa roliga bilder.



Tusen tack för 50-årspresenten,
Cecilia och Mardin, som möjliggjorde allt detta!




Övervintrare


I dag fick pelargonerna, som övervintrat i matkällaren, komma fram i dagsljuset! Det var inte mycket till blommor precis, men de långa, smala stjälkarna var gröna och hade små skott, vilket tyder på att de ändå lever! Hurra, vad jag blev glad! Då var i alla fall allt slit och släp med krukor och växter, fram och tillbaka i höstas, inte helt förgäves. Jag tog mod till mig och klippte av en längre bit av stjälkarna och nu står pelargonerna där och ser tråkigare ut än nånsin.

De liknar mer små pinnar än blommor. Men lite vatten gör säkert underverk. Och om några veckor ska de få lite ny jord och komma upp i fönstren på riktigt. Nu har de mellanlandat i den vanliga källaren, där rumstemperaturen är något varmare än matkällaren, men betydligt kyligare än rumstemperaturen i vårt hem. Jag vill ju inte att de ska dö av värmeslag, så här gäller det att ta det försiktigt.



Under tiden får jag roa mig med att plantera sticklingarna som jag fick av min kollega på jobbet. Få se var alla pelargoner ska få plats här inne, i väntan på att kylan därute avtar? Så snart frostrisken är över ska de få komma ut i växthuset och acklimatisera sig till utomhuslivet. Det ser jag fram emot. Vill du också ha pelargonsticklingar kan du alltid köpa på nätet hos t ex Rockdala.

Baka liten kaka


Snön har återvänt och i går var det snökaos i Stockholm. Inga bussar gick. Det var bara att pulsa till tunnelbanan i kylan på oplogade trottoarer. Som tur var rullade tågen och det gick att ta sig till jobbet i city. Jag kom bara en timme för sent. En del kom inte alls. Vi hade planerat att åka bil till Dalarna, men beslöt att ställa in resan. Halt väglag, kyla och blåst avgjorde saken. Som tur var. Mamma ringde och berättade att de hade -25 grader på fredagskvällen. Så vi blev kvar i Stockholm.



Vi tröstade oss med att köpa tulpaner. Och chokladwienerbröd på konditoriet i Spånga. Det enda negativa med det stället är att det alltid är sån kö där. Otroligt populärt bageri! Men så har de gott bröd också. I Spånga finns dessutom en välsorterad inredningsbutik, Bostället, där vi brukar titta in för att kolla om de har något kul. I dag fick vi med oss varsin petrolfärgad liten Matteustallrik därifrån, så nu har vi totalt sex små. Kul, jag gillar verkligen Matteusporslinet. Det är roligt att duka med. Maten får ett extra lyft.



Väl hemma så bakade jag ett enkelt, men gott matbröd. Det fiffiga med det här brödet är att det ska jäsa bara en gång.  Jag gör en kladdig deg, häller upp den i två brödformar och låter det jäsa ca 45 minuter. Sen är det bara att sätta in formarna i ugnen och grädda brödet ca 1 timme. Och skulle man inte ha exakt de ingredienser som krävs hemma, så är det bara att improvisera och ta vad man har.  Varsågod, här är receptet:

Fullkornsbröd med nötter och russin, 2 st
50 g jäst
1 liter vatten
2 tsk salt
3 msk sirap
13 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl råg- eller vetekross
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl hackade valnötter
1 dl hackade hasselnötter

Lös jästen i fingervarmt vatten, tillsätt salt och sirap och resten av ingredienserna. Sleva upp den "grötiga" degen i två brödformar med bakpapper i. Strö på lite solrosfrön och sesamfrön överst. Låt degen jäsa 45 min. Sätt ugnen på 125 grader. Grädda bröden ca 1 timme. Lycka till med baket!



Till schlagerkaffet fick vi smakaAmandas nybakade muffins! Supergoda och snyggt garnerade med bland annat vit blockchoklad, bär och karamellfärgat strössel.

En diktatur mindre


President Mubarak har avgått!
Det egyptiska folket har fått diktatorn på fall. Efter nästan 30 års enväldigt styre. Glädjen är stor på gator och torg i Kairo. Nu återstår att bygga verklig demokrati. Och skapa ett civilt styre. Jag hoppas innerligt att de lyckas. Det måste vara hemskt att bo i ett land där man riskerar att utsättas för hot och våld för att man ifrågasätter orättvisor, trotsar utegångsförbud eller har en annan åsikt än regimen. Hoppas att egyptierna kan hitta en fredlig väg att återerövra frihet och mänskliga rättigheter.

Fika på Sturekatten


Sturekatten var mitt stamfik i mitten
på 80-talet då jag läste statskunskap på Frescati.
Jag och Anne brukade promenera genom Lill-jansskogen efter föreläsningarna
för att fika på Sturekatten och jobba med våra uppsatser.
Så här i efterhand verkar det som rena drömtillvaron.
Men framför allt känns det som om det var väldigt länge sen.

I helgen var jag där med mina två tjejer, 12 resp 15 år.
De gillade också stället. Och vi lyckades få ett bord till sist.
Att kaféet är lika populärt i dag som för 25 år sedan råder det ingen tvekan om.

Här trängs unga som gamla i stora och små sällskap. Kaffet serveras inte längre i
Blå blom-koppar, men i övrigt verkar tiden ha stått stilla.
De små rummen finns kvar. Och de antika möblerna likaså.
Men det bästa av allt:
äppelkakan med maräng och vaniljsås serveras
fortfarande och smakar lika bra som då.



Hemmaspa i badrummet


En riktig överraskning fick jag av Amanda
när jag fyllde år för ett tag sedan.
Efter dagens firande bjöd hon in mig till en spastund i vårt badrum.
Tända ljus, fotbad, ansiktsbehandling och huvudmassage ingick. Det var väldigt avslappnande och skönt! Helt fantastiskt! Och oväntat!
Vilken tjej som hittar på en så speciell present!
Och vad hon kan en massa saker, som jag inte hade en aning om.
Tack, Amanda!



Stans bästa semla


I dag har vi ätit semlor från Bananza på söder och godare semlor går inte att hitta! Jag lovar. Jag har försökt. Men antingen är bullen för torr eller så har de för lite mandelmassa eller så är grädden för hård. Inte ens mina egna semlor kan mäta sig mot de här som vi mumsat på i hela tolv år nu. Måtte inte Bananzabagaren få för sig att flytta eller lägga ner bakningen!

Födelsedagsfirande



Nu har vi firat Amanda på hennes födelsedag! Den skrynkliga lilla bäbisen som föddes på SÖS för tolv år sedan har vuxit upp och blivit en härlig liten ung dam med egen vilja och stil. Vart tog alla åren vägen? Det gäller att passa på och umgås medan man har dem inom räckhåll. Snart ska de ut och upptäcka världen och som mamma kan man bara hoppas att vi packat rätt saker och att resan blir så bra som möjligt.

Massor av blominspiration!

&


Snön smälter med raketfart och även om det ser
för tråkigt uti trädgården just nu, så börjar jag inse att det finns
ett grönskande liv inte allt för långt borta!
Det gäller bara att hålla ut och att utnyttja tiden
fram till dess på bästa möjliga sätt,
så att man är redo när frostrisken är över och nya land ska erövras.
Eller blir det kanske pallkragar i år?
Är man i riskzonen för ryggskott
så är ju det verkligen ett alternativ.
Själv tänker jag botanisera i ett antal frökataloger
och försöka att inte freaka ut
helt då det finns så många sorter att välja bland.
För att få lite tips och idéer om hur jag ska närma mig vår trädgård
i år ska jag bläddra i trädgårdsböcker.
I början av mars tänker jag besöka "Rum och Trädgård"
i Kista,för att njuta av uppbyggda trädgårdsmiljöer och trädgårdsprylar
av alla de slag och inte minst handla fröer av Impecta fröhandel,
Jennys fröer och sånt och Rara Växter.
Sticklingar köper jag gärna av Rockdala.
Bilden på rossoffan ovan tog jag på Nordiska Trädgårdar
förra året.




Florist – ja, visst!



Slank in på Blomsterlandet som laddat upp med massor av tulpansorter och annan blomsterprakt att komplettera buketten med. Och jag fick själv plocka ihop mitt blomsterfång. Det var ungefär som när man som liten gick in i en godisbutik och hade svårt att välja mellan tvåöreskolorna. Rosa, vita eller lila eller kanske orange nyans? Fick sedan hjälp med att binda buketten och lärde mig ett och annat på vägen. Roligare än så här kan det knappast bli! Undrar om det finns floristutbildningar på kvällstid?

RSS 2.0