Förväntningarnas tid



Första advent myser vi med tända ljus, hyacinter och Harry Potter. Ljusen brinner i nyinköpta zinkburkar med siffror på från Drömhuset på Östermalmstorg. Även ljusbrickan kommer därifrån. Tro nu inte att jag drabbats av prylhysteri, men har man loppis på Kofestlördagen varje år, så måste man faktist fylla på lagren emellanåt. Det förstår ju vem som helst eller hur? Dessutom är det väldigt roligt att pynta med blommor, ljus och andra små tillbehör. Oftas hittar jag små söta vaser, nysilverfat eller glas på loppis som går att kombinera ihop på nåt kul sätt.




Hyacinterna kommer från Tulpanens hus i Åkeshov. Thomas och jag var förbi där på förmiddagen i går efter ett roligt besök på Kyrkornas loppis långt ute på landet på Ekerö. Där på Troxhammargård var det fullt med folk och alla handlade hejvilt. Det var trångt mellan hyllorna, men stämningen var god och i kassakön jämnförde jag och några andra loppisdamer våra fynd med varandra. I ett hörn serverades kaffe med nybaktabullar och det är bara att inse att det här med second hand är ett riktigt lördagsnöje för många människor.




Efter en intensiv shoppingrunda på stan sen, på jakt efter klänningar att ha på Åsas bröllop nästa helg, så fick vi äntligen dricka glögg hemma. Kvällen avslutades så framför TV:n med Harry Potter och dödsrelikerna. En fantastisk final på den magiska serien, men vad hjälper det, efter en sån hektiskt dag är det svårt att hålla sig vaken. Och vore det inte för det stora trollkarlsfanset Emilia så hade vi somnat för länge sen.



Mysigt utomhus


Entrén till hemmet är viktig tycker jag! Känns det välkomnande och mysigt redan ute på trappan, ja då blir i allafall jag på gott humör och full av "happy thoughts".




Men det behöver inte vara så märkvärdigt för det. Några ljuslyktor, lite granris och ljung räcker långt. Några färgglada kuddar på en bänk, fast det snart är vinter, höjer mysfaktorn rejält.




Vinterröda äpplen i en hink och ett gäng hyacinter på en bädd av kuddmossa kom till nu i helgen och funkar så länge frosten håller sig borta.

Saffransfika


Det är visserligen en vecka kvar till första advent, men i dag blir det saffransfika med mandelmassa, russin och nötter här hemma! Farfar och farmor, svåger och svägerskor och alla kusiner kommer och firar våra födelsedagsbarn. Trevligt att få samlas och tjuvstarta på advent- och julstämning innan det hela ens dragit igång.

Här är receptet på Saffransbutterkaka:
2 pkt saffran
75 gram smör el margarin
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl sirap
1 ägg
10 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g kallt smör
200 g grovt riven mandelmassa
rivet skal av en citron
1 1/2 dl hackade hasselnötter
kravrussin

Smält smör i kastrull. Tillsätt mjölk. Smula sönder jästen i en bunke och rör i degspadet. Tilsätt saffran, salt, sirap och ägg. Häll i mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs 40 min.
Kavla ut degen till en rektangel. Hyvla på det kalla smöret till fyllningen. Strö över mandelmassa, citronskal, nötter och russin.
Rulla ihop till en rulltårta och skär 12-14 bullar. Lägg bullarna tätt bredvid varandra i en ugnssäker form (25x35cm) och jäs 20 min.
Pensla kakan med ägg. Grädda i ugn ca 25 min.





Det här goda brödet med nötter, russin och dadlar doftar inte bara jul utan smakar också gudomligt! Och det behöver inte ens jäsa. Dessutom passar det lika bra till frukost som på fikabordet. Receptet kommer ursprungligen från ett julnummer av Året Runt, men har fått en och annan ny ingrediens. Vågar du testa, här är lite hjälp på traven:

Till 2 adventsbröd:
1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap
1 dl sultanrussin eller kravrussin
1 dl dadlar skurna i småbitar
1 dl solrosfrön
1 dl hasselnötter
1 dl valnötter
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
1 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
2 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop fil och sirap. Häll i nötter, russin och dadlar och sedan mjöl som blandats med bakpulver. Rör ihop allt och häll i två avlånga smorda formar. Strö på frön av olika slag. Grädda i ugnen ca 1 timme och 15 minuter. Lycka till!







Sweet sixteen


I dag firar vi vår sextonåring med prickiga små paket med noga utvalda spetsar och band. De flesta från Kofferts utförsäljning. Men också en och annan från mammas spetssamling.



Emilia var nöjd med alla ugglor i olika former och Harry Potterböcker. Och sin nya iphone förstås!



Lillasyster Amanda gratulerade med ett presentkort som hon gjort själv.

Mammas spetsar


Metervis med fina gamla spetsar plockade mamma fram ur sina gömmor när vi besökte henne i helgen. En del var knappt en centimeter breda, men flera meter långa. Andra var betydligt bredare. De flesta vita. Några rosa. Mamma har virkat allihopa för många år sedan för att kanta dukar och gardiner. Vilken samling! Tänk att få göra fina paket med alla dessa band och spetsar. Eller stoppa ner några som blickfång i min Koffertlåda.

Nytt tak i Sandvika


Ett helt nytt tak med nya tegelpannor, vindskivor, hängrännor och stuprör håller vi på att få på Drängpersgården i Sandvika. Helt fantastiskt! Nu hoppas vi slippa oroa oss för vattenskador – i allafall uppifrån. Det är Dala Byggfocus som gör takbytet och Mattias Dahlqvist, som driver företaget, har själv tillbringat många somrar på fäboden.






I helgen for morbror Gunnar, mamma Karin och jag genom dimman till Sandvika för att se hur långt de kommit med takbytet. Underlaget såg fint ut och förhoppningsvis är det takpannorna som nu står på tur. Vore skönt med tak på huset innan snön kommer...

Lärkpynt


Pysslade utomhus i dag. Samlade ihop grannarnas vinterfrukt som ramlat ner på  vår tomt, hämtade mossa i skogen och gjorde en krans av lärkkvistarna som jag fått av min svägerska i Forssjö.




Äpplena är röda och fina och gör sig bra till både bak och pynt.




Kuddmossa har blivit en pysselfavorit. Den är fin som dekoration i låga korgar och zinkformar. Växthuset är fullt av den. Och i år blir det nog en mosskrans till advent att hänga på ytterdörren.



Lärkkvistarna är nyplockade. Det gör att de är rätt töjbara och det underlättar ju om man ska göra en krans av dem.


©

Det är som sagt ovanligt varmt ute i dag, så jag håller till vid mitt planteringsbord på baksidan av vårt hus. Här ute trivs jag väldigt bra och tiden går fort, alldeles för fort...




På lärkkvistarna sitter små söta kottar. Väldigt dekorativa!



Även grannarna är ute och pysslar i sin trädgård och vi pratar över staketet en stund.




Tack A-H för lärkkvistarna! Jättekul att hålla på med. Och så fint det blev!


Ovanligt milt ute



Nu har alla våra träd tappat löven och det är dags att räfsa ihop dem i en hög och lägga på komposten.




Thomas tömmer alla vattentunnor, vi vill ju inte att de ska frysa till is. Men med en temperatur på +8 grader så är väl inte det någon större risk just nu. Men man vet ju aldrig, vintern kanske ligger där och lurar om hörnet...




Ringblommorna blommar i allafall som aldrig förr. De verkar lika förvirrade som vi över det milda klimatet.



Fuchsiorna verkar också trivas. Även om man kan ana en viss tveksamhet, som om även de kände på sig att allt kanske inte står riktigt rätt till...




Gräset växer fortfarande så det knakar, så Thomas fick dra igång gräsklipparen i dag. Men hellre det än att skotta snö, säger han.


Blivande brudparet


Varför har man inte middagsgäster oftare kan man undra, när det är så trevligt när det väl händer! Hur som helst i kväll hade vi besök av Åsa och Hanna och vi bjöd på kycklingspett, quinoa och västerbottenpaj med trattkantareller. Åsa lärde jag känna under min tid på Aftonbladet Söndag för många år sen och hon är numera en god vän till hela familjen. Hanna mötte vi för första gången i kväll, men han gjorde ett supergott intryck på oss och vi ser fram emot att få träffa dem snart igen. Om inte förr, så ses vi på deras bröllop den 3 december. Det blir ett assyriskt bröllop med mycket ringdans och libanesiskt mat och det ska bli hur spännande som helst att få vara med om allt detta.



Höstlovscupcake


Rosa, blommiga och prickiga är muffinsformerna som Amanda häller den goda, men enkla smeten i. Det är höstlov och Amanda, som älskar muffins, har dragit igång ett bak. Själv är jag barnsligt förtjust i muffinsformar och spanar hela tiden efter nya färger och mönster.




Det som skiljer en vanlig muffins från en cupcake är toppingen. Här har Amanda rört ihop en citronglasyr av philadelphiaost, florsocker och citron. Hon dekorerar med bär och strössel och spritsar även på chokladkräm. Det ser riktigt läckert ut och det SMAKAR LJUVLIGT!

RSS 2.0