Annandagsfika i Forssjö

 
Hemma hos min svägerska AnnaHelena och hennes familj råder julefrid i hela huset. Det är en fröjd att få komma hit och njuta av all noga utvald inredning, färgsättning och fina stilleben. 
 
 
 
I granen hänger vita och stilrena smällkarameller och i godisskålen ligger den hemmagjorda ischokladen och snyggt inslagna kolan.
 
 
Maria, min andra svägerska, samlar oss i köket, då det är tid för påsfest oss svägerskor emellan. Det är Maria som samlat en massa fynd under året till oss; trädgårdshandskar med rosor på, fina ljus, handdukar och lite annat smått och gott. En kul grej, som nästan blivit tradition.
 
 
 
AnnaHelena har en fantastisk trädgård, där hon huserar som mest vår- och sommartid. Och några av hennes plantor har fått följa med in i värmen under vintern. Hennes fina växter och inspirerande hem kan man följa på hennes blogg Vardagimittliv.
 
 
Håkan, min svåger, har köpt en ny kaffemaskin och bjöd på kaffe machiato - väldigt gott!
 

Ingen jul utan julstrumpor

 
Tidigt på julaftonsmorgon samlas vi alla vid öppna spisen för att dricka julkaffe och dela ut julstrumporna som fyllts på under natten med godis och annat smått och gott. En kul tradition som jag tog med mig från släktingarna Carol och Jim i USA, där jag firade jul för 30 år sedan. Och nu har det blivit vår sed. Det skulle helt enkelt inte bli någon jul om de hemmagjorda strumporna inte dök upp. Så det är bara att samla ihop dem efter att de plundrats på innehåll och lägga dem på ett ställe så att vi hittar dem i tid till nästa år. GOD JUL!

Julmys i flera dagar

 
Så här dagarna innan julafton pågår en febril aktivitet över allt i huset. Emilia ser till att julkulorna kommer på plats i kungsgranen. Och Thomas får binda fast granen i taket i år då vår katt Finchel gärna klättrar upp i den.
 
 
 
 
Stjärnorna strålar i kapp i fönstren, hyacinterna doftar och nya broderikudden från Ikea ligger fint i fåtöljen. På plats är också mormor Karin, trots att hon har ont i ryggen och har svårt att gå. 
 
 
 
 
 
Dan före julafton börjar julfriden infinna sig, även om det är mycket kvar att göra. Emilia filmar sekvenser ur julfirandet och redigerar en julhälsning som vi skickar via youtube till släktingarna i USA på julafton. Finchel lurar i pyssellådan mitt på bordet. Morfar skriver julbrev och Amanda slår in paket. 
 
 
 
 
I köket går Emilias loss på älgfärsen, som vi fått från Floda, och gör egna köttbullar. Thomas ser till att skinkan får färg innan han svänger ihop en sats med hästskokakor och rör ihop en tant Jennykaka, som tradionen bjuder.
 
 

Stora pepparkaksbaket

 
 
Vid årets pepparkaksbak var det som vanligt en massa olika figurer som tog form. Men de finaste var nog dalahästarna, som morfar David så omsorgsfullt dekorerade, och centerklövern, som Emilia gjorde.
 
 
Men att baka pepparkakor i juletider är så mycket mer än att prestera perfekta små kakor. Hos oss handlar det mer om fritt skapande och mycket julmys med glögg och gärna hemmagjord Rocky Road-choklad.
 
 
 
Många hjärtan blev det också när det var tjejernas tur.
 
 
 
Morfar, som ju samlat på elefanter i många år, gick i gång när han hittade en form som han kunde göra elefantpepparkakor med. Och snablar och utstyrsel fick de med hjälp av glasyr.
 
 
 
 
 
 
 

Julkaffets favoritbulle

 
Den här saffransbutterkakan hör till julfavoriterna här hemma. Första gången jag åt den var hos min svägerska Maria. Den är superenkel att göra, men smakar himmelskt gott. Helst ska den ätas varm, direkt från ugnen, men den är minst lika god att några dar senare. I år fick fyllningen en lite ny smaksensation med hjälp av tranbär, vit choklad och rostade kokosflingor. 
 
Saffransbutterkaka
2 pkt saffran
75 gram smör
2 1/2 dl mjölk
25 gram jäst
1/2 tsk salt
1 dl ljus sirap
1 ägg
9-10 dl vetemjöl
 
Pensling: uppvispat ägg
Fyllning: 75 g kallt smör
200 gram grovt riven mandelmassa
rivet skal av 1 citron
1 1/2 dl grovt hackade hasselnötter
1 dl russin eller hackade dadlar
Jag stoppade i vit hackad choklad, tranbär och rostade kokosflingor istället för russin
 
Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölken och saffranet.
Smula sönder jästen i en degbunke och rör ut den i lite degspad. Tillsätt resten av ingredienserna inklusive mjölkblandningen och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa 40 minuter. 
Kavla ut degen till en rektangel på bakbordet. Hyvla på smöret till fyllningen och strö över resten av fyllningen. Rulla ihop till en rulltårta och skär 10-12 bitar. Placera bullarna tätt ihop på bakplåtspapper i en ugnssäker form. Låt jäsa 20 min. Pensla kakan med ägg, strö över lite hackade nötter. Grädda i ugn, 200 grader, ca 25 minuter tills bullarna fått färg. lycka till:)
 

Goda skorpor i present

 
Har precis bakat två satser saffransskorpor. De är perfekta att ge bort till nära och kära i dessa juletider. Jag försökte förpacka dem lite roligt och la ner dem i glasburkar med lock och knöt ett dalaband runt. Och sen skrev jag innehållsförteckning på etiketter från Panduro och satte på bandet. Grundreceptet fick jag av en kompis, Cecilia, för många år sen. Men för varje år lägger jag till nåt eller drar ifrån nån ingrediens. Årets recept ser ut så här: 
Saffransskorpor
75 gram smör
2 ägg
2 dl socker
1/2 tsk salt
1 paket saffran
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
några bitar, ca 50 gram vit choklad, hackad
1 dl grovt hackade hasselnötter
en näve grova kokosflingor
 
 Rör ihop smör, socker och ägg. Ha i salt, saffran, nötter, kokos och chokladen. Tillsätt sen mjölet och bakpulvret. Arbeta ihop till en deg och forma till fyra längder som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt ugnen på 200 grader ca 20 min.
Ta ut plåten och skär längderna i 2 cm sneda bitar. lägg dem på plåten igen och rosta dem ca 7 min i samma ugnsvärme. Sänk sen värmen till 100 grader och rosta skorporna igen ca 10 minuter med luckan på glänt.
lycka till:)
 
 
 

Pepparkaksgården

 
 
Hemma hos oss är det Thomas och tjejerna som bakar pepparkakshus. Så ha det alltid varit. 
 
 
 
I år slog de till ordentligt och byggde en stor gård med tre hus och en skog av granar runt om. Och godiset som de dekorerar husen med var färgstarkare än någonsin.
 
 
Så småningom när allt de limmat hade torkat fick luciatåget flytta in. Och några dar senare kom också ett gäng tomtar till den lilla pepparkaksbyn.
´

Fixa egna julkort

 
 
Andra adventhelgen samlades vi några stycken här hemma och julpysslade.
 
 
Med tejprullar och papper i fina mönster och färger från Panduro gick vi igång och klippte och klistrade egna julkort, smällkarameller och fina påsar att ge bort saker i.
 
 
 
Glögg drack vi också och fikade med nybakta lussebullar och kolakakor. 
 
 
 
Granar blev ett populärt motiv på årets julkort designade av min svägerska på Kläppstigen. Liksom julkulor. Och strutar att hänga i granen gick Amanada igång på.
 

Första advent i Floda

 
1:a sdvent firade jag med mina föräldrar i Dala-Floda. Vi satte upp julstjärnor, bakade saffransbullar och jag hann göra en krans med dalaband att hänga på dörren.
 
 
 
Vi var på adventsgudstjänst i Floda kyrka, där bland annat den lokala kören sjöng stämningsfullt.
  
 
Mamma och jag fikade t o m på bykaféet, trots att vi bakat själva hela förmiddagen. 
 
 
 
Och jag var in på Hemslöjden och beundrade deras julgran som var full med hemmagjorda lotterivinster inför julmarknaden. Jag passade även på att köpa en fin bok om påsöm och de folkliga brodertraditionerna i Floda. Kollade även på några av deras fantastiska stickade vantar som går att köpa här. Och fick några bra pysselidéer på köpet. Fantastisk helg med andra ord!
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0