Så i pallkragar


Nu gör vi ett nytt försök att odla egna grönsaker. Tidigt i morse åkte Thomas till Bygg Max och köpte virke som han sen byggde två pallkragar av i storleken 110x90x30. Med snygga vinkeljärn och allt.




Vi tänkte måla i Falu svart färg, men den färgen lämpade sig inte för slipat trä, så det blev en annan svart variant. Nu får färgen torka och sen är det bara att fylla på med jord blandat med kompost och kogödsel. I botten lägger vi en fiberduk för att hålla undan ogräset.




Sen är det bara att sätta de försådda squashplantorna som står på tillväxt i växthuset. 



Spenat, rödbetor, sallad, morötter och palsternacka sår jag direkt i lådorna så fort värmen kommer tillbaka. Har satt om några plantor med squash, njurvinda och zinnia i dag, men kylan gjorde att trädgårdsarbetet kom av sig. Bättre att gå in och läsa om trädgårdsnyheter i tidningarna. Det finns ju så mycket roligt att inspireras av.

Lila blomfång


Hemma i växthuset väntade ett jättefint lila blomsterarrangemang som min svägerska Maria smugit dit med medan vi var bortresta. Känns extra roligt att komma hem då!



Bland "plättarna i luften" och de lila blommorna ligger ett litet fint fågelbo med små, söta randiga och prickiga vaktelägg. Väldigt vårligt!

Vintern räfsas bort!


Det våras i dalafäboden. Till sist. Även om det just i dag mer känns som sommar. Och det är hög tid att påbörja vårstädningen utomhus. Löven ligger spridda i högar – på gården, i rabatterna och på buvägen. Det är bara att sätta i gång och kratta bort vintertäcket.


Trots att det bara är drygt tre veckor sen snön låg meterhög här på gården, så tittar nu riddarsporrar, nävor och pioner yrvaket fram ur jorden. Jag vill så klart göra allt jag kan för att hjälpa dem på traven och tar bort allt som ligger i vägen för de nya skotten. Dessutom åker vi till Ica i byn och köper riktigt bra kogödsel från Hasselfors och häller på det runt om växterna.





Glad Påsk!


Påskharen kom i år också! Tidigt på långfredagens morgon vaknade vi av ljudet av skuttande små steg i gräset utanför huset mot älvkanten.




En stund senare var vi alla på benen och kikade ut genom altandörren:
Kolla, påskharen har varit här! En dag för tidigt visserligen, men vad spelar det för roll? Han kom ju i alla fall, trots att vi svek förra året, då vi for till Thailand istället för till Floda.


En, två, tre...sex, sju... Här är hur många ägg som helst! De flesta har hängt med sen E och A var små.



De stora är eftertraktade, för i dem får de plats mycket godis!




E och A har påbörjat äggjakten...




...och delar med sig av fångsten till mormor, som dricker kaffe i morgonsolen. Det är redan 20 grader varmt, så det är bara att passa på att njuta!





Planteringsdags


Nu har växthuset fått liv igen! Pelargonsticklingarna och de nyinköpta daliorna har satts i krukor och flyttat in i växthuset.



Det ser fortfarande väldigt kalt ut här inne, men nu är odlingssäsongen i gång i alla fall. Hann även med att sätta några squash- och tomatfrön i jorden. Och luktärts- och krassefröna ligger i vatten över natten.

Vårfika på Rosendals


I dag är det tidig avgång mot Djurgården och Rosendals Trädgård. Väl framme möts vi av dessa vårblommor. Otroligt vad snabba de är, de måste ha legat där och lurat under snön...



Elva-kaffe i solen. Först i kön. En kort stund senare är det mer än fullsatt i hela trädgården! Tänk att ett enda ställe kan locka så många stockholmare en solig lördag som den här...


Men det är inte så konstigt att många dras hit. Rosendals är en fantastisk oas där man kan njuta av en härlig fika med vedugnsbakat bröd OCH magnifika blommor på en och samma gång. Samtidigt som man kan låta sig omfamnas av allt det gröna runt omkring. Och man behöver inte ha bråttom härifrån.



Cecilia och Adrian gillar också Rosendalsutflykter. Det är vi glada för!



Här finns mycket att kika på. En rosenpelargon – bedårande i all sin enkelhet.



En hyacintlåda pockar på uppmärksamhet...



...och några tunnor med vatten i ger ett fint vattenblänk.


Atmosfären här är speciell. Alla sinnen går igång och det är tur att jag har kameran med så att jag kan ta med en bit av allt hem. Miniviol är en favorit.



Gammaldags kannor hänger charmigt på väggen.



Tänk att de har en hortensia också, i en oval zinkbalja. Finare än så här kan det knappast bli.




De gamla tantblommorna börjar komma tillbaka nu, som den här Streptocarpusen, som blivit en riktig trendblomma. Inte så konstigt med den lila färgen!



Solen skiner in genom växthuset och rottingkorgarna hamnar plötsligt i rampljuset...


Amanda spanar på tomatplantor, men vi köper inga. Istället bestämmer vi oss för att gå hem och sätta egna frön i jorden, snarast!



Jakten på pelargonen, 'Australien', som ser lite antik ut, har pågått under hela våren. Men här på Rosendals hittar jag ett exemplar som får följa med hem.


Vårens första vitsippor!


Cecilia botaniserar bland alla fröer. Spännande att se vad det blir!



Dåliga dahlianyheter



Fjolårets darlingar, dahliaknölarna, frös tyvärr, det klarade inte den kalla vintern, trots att de förvarades i spån.



Himla tråkigt! De var ju såå fina! Men sånt är livet! Det blir till att köpa nya. Och istället för att plantera dahlior, som jag tänkt, gav jag mig på rabatterna – nu är de både krattade och gödslade. Thomas sopade växthuset och några av de övervintrade pelargonerna fick flytta in tillsammans med årets första petunior. Nu känns det som att våren är här på riktigt...

Närodlat


Har varit i skolan på utvecklingssamtal med yngsta dottern. Fantastiskt att se hur båda tjejerna växer upp och får egen identitet, med allt vad det innebär av mod, attityd och energi... Solen värmde på sena eftermiddagen och vi promenerade hem, förbi ett fullsatt Ängby IP och genom Bromma kyrka. Så i dag blir det sen middag med närodlat från åkrarna i Forsgärdet.

Blommig vår



Det är vår i luften i kväll, temperaturen har stigit till nio plusgrader och det är fortfarande ljust vid 20-tiden. I trädgården har snön smält bort nästan helt nu. Tulpanknopparna har laddat under snön och skjuter upp ur jorden lite över allt i landen. I övrigt är det rätt kalt här ute fortfarande. Annat var det i mammas garderob i helgen. Där blommade det för fullt, kan man säga, av flodabroderier. A och jag passade på att prova de olika dräktdelarna och gick sen en catwalkrunda i snön nere vid älvkanten.




Och visst är de fina, rosorna och penséerna och de andra blommorna på tröjorna och hättorna, som hör Flodadräkten till. Mammas tröja till höger har Mases Edit broderat. Den vänstra var min mormors.




Blommorna på dräktväskan, eller "kjortilsäcken" som vi säger i Dala-Floda, har Mases Edit broderat.




Det var sällan man fick en hel dräkt på en och samma gång, snarare så fick men en del åt gången, t ex när man fyllde år. Den här silverspännet, som sys fast i den broderade väskdelen, fick jag när jag föddes och det har t o m mina initialer. Otroligt! Men vad stolt jag blir, så här i efterhand!



Även vantarna är fulla av broderier.





De här banden är inropade på auktion. På Milkos alla mjölkförpackningarna finns just nu dalabanden avbildade. Kul grej, tycker jag.




Sjalarna som hör till dräkten kan se väldigt olika ut.



Det finns även en grön dräktjacka med röda armar.



Flodadräkten med alla dess tillbehör är fantastiska hantverk som många av kvinnorna i byarna förr höll på med vid sidan av alla de andra sysslorna på gårdarna. I vår kommer en bok om skandinaviska folkdräkter, där Flodadräkten kommer att finnas med i flera kapitel. Den ser vi fram emot att få kika lite närmare i. Det blir bokrelase på Djurgården den 3 maj.

Istället för soppa


Trenden att sätta små lökar och andra söta vårblommor i udda koppar eller vad man nu har i skåpen är kul och sätter i gång fantasin. Hemma hos mamma hittade jag en gammal soppterrin, som pärlhyacinten, bellisen och minipåskliljan fick flytta in i.



Inte helt självklart, tyckte mamma först...



...men efter ett tag föll även hon för det fina blomsterarrangemanget. 





Våren dröjer



På fäboden ligger snöhögarna höga runt husknutarna. Bilen fick vi lämna uppe vid stora vägen och sen var det bara att gå, eller rättare sagt halka nerför Glabacken för att komma ner till gården.




Det droppar visserligen från taken i dag, men Bugattu är fortfarande täckt med is.



Härligt att se att huset står kvar! Men än dröjer det innan vårsolen värmt upp så pass att vi kan komma hit och rusta för sommaren. I påsk kanske...



RSS 2.0