Baka liten kaka


Snön har återvänt och i går var det snökaos i Stockholm. Inga bussar gick. Det var bara att pulsa till tunnelbanan i kylan på oplogade trottoarer. Som tur var rullade tågen och det gick att ta sig till jobbet i city. Jag kom bara en timme för sent. En del kom inte alls. Vi hade planerat att åka bil till Dalarna, men beslöt att ställa in resan. Halt väglag, kyla och blåst avgjorde saken. Som tur var. Mamma ringde och berättade att de hade -25 grader på fredagskvällen. Så vi blev kvar i Stockholm.



Vi tröstade oss med att köpa tulpaner. Och chokladwienerbröd på konditoriet i Spånga. Det enda negativa med det stället är att det alltid är sån kö där. Otroligt populärt bageri! Men så har de gott bröd också. I Spånga finns dessutom en välsorterad inredningsbutik, Bostället, där vi brukar titta in för att kolla om de har något kul. I dag fick vi med oss varsin petrolfärgad liten Matteustallrik därifrån, så nu har vi totalt sex små. Kul, jag gillar verkligen Matteusporslinet. Det är roligt att duka med. Maten får ett extra lyft.



Väl hemma så bakade jag ett enkelt, men gott matbröd. Det fiffiga med det här brödet är att det ska jäsa bara en gång.  Jag gör en kladdig deg, häller upp den i två brödformar och låter det jäsa ca 45 minuter. Sen är det bara att sätta in formarna i ugnen och grädda brödet ca 1 timme. Och skulle man inte ha exakt de ingredienser som krävs hemma, så är det bara att improvisera och ta vad man har.  Varsågod, här är receptet:

Fullkornsbröd med nötter och russin, 2 st
50 g jäst
1 liter vatten
2 tsk salt
3 msk sirap
13 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl råg- eller vetekross
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl hackade valnötter
1 dl hackade hasselnötter

Lös jästen i fingervarmt vatten, tillsätt salt och sirap och resten av ingredienserna. Sleva upp den "grötiga" degen i två brödformar med bakpapper i. Strö på lite solrosfrön och sesamfrön överst. Låt degen jäsa 45 min. Sätt ugnen på 125 grader. Grädda bröden ca 1 timme. Lycka till med baket!



Till schlagerkaffet fick vi smakaAmandas nybakade muffins! Supergoda och snyggt garnerade med bland annat vit blockchoklad, bär och karamellfärgat strössel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0