Saffransfika


Det är visserligen en vecka kvar till första advent, men i dag blir det saffransfika med mandelmassa, russin och nötter här hemma! Farfar och farmor, svåger och svägerskor och alla kusiner kommer och firar våra födelsedagsbarn. Trevligt att få samlas och tjuvstarta på advent- och julstämning innan det hela ens dragit igång.

Här är receptet på Saffransbutterkaka:
2 pkt saffran
75 gram smör el margarin
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl sirap
1 ägg
10 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g kallt smör
200 g grovt riven mandelmassa
rivet skal av en citron
1 1/2 dl hackade hasselnötter
kravrussin

Smält smör i kastrull. Tillsätt mjölk. Smula sönder jästen i en bunke och rör i degspadet. Tilsätt saffran, salt, sirap och ägg. Häll i mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs 40 min.
Kavla ut degen till en rektangel. Hyvla på det kalla smöret till fyllningen. Strö över mandelmassa, citronskal, nötter och russin.
Rulla ihop till en rulltårta och skär 12-14 bullar. Lägg bullarna tätt bredvid varandra i en ugnssäker form (25x35cm) och jäs 20 min.
Pensla kakan med ägg. Grädda i ugn ca 25 min.





Det här goda brödet med nötter, russin och dadlar doftar inte bara jul utan smakar också gudomligt! Och det behöver inte ens jäsa. Dessutom passar det lika bra till frukost som på fikabordet. Receptet kommer ursprungligen från ett julnummer av Året Runt, men har fått en och annan ny ingrediens. Vågar du testa, här är lite hjälp på traven:

Till 2 adventsbröd:
1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap
1 dl sultanrussin eller kravrussin
1 dl dadlar skurna i småbitar
1 dl solrosfrön
1 dl hasselnötter
1 dl valnötter
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
1 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
2 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop fil och sirap. Häll i nötter, russin och dadlar och sedan mjöl som blandats med bakpulver. Rör ihop allt och häll i två avlånga smorda formar. Strö på frön av olika slag. Grädda i ugnen ca 1 timme och 15 minuter. Lycka till!







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0