Kofest i Dala-Floda

 
Andra helgen i juli är det Komidsommarfest i Dala-Floda. En tradition som fäbodkullorna startade då de kom hem till byn igen, efter att ha varit på fäboden med korna på bete i flera veckor under sommaren. Min mormor, Drängpers Linnéa, var en av de sista fäbodkullorna i Sandvikens fäbodar. Nu finns inte så många kor i bygden längre, men alltjämnt firas kofesten. Med bland annat en rad fantastiska konserter av olika slag.
 
 
I Floda kyrka fick vi lyssna till den genuint fina klangen från Floda spelmanslag och en rad bekanta musiker från Stockholms Kungliga Filharmoniker och Kungliga Hovkapellet. 
 
 
I år toppades lördagskvällen med att Mando Diao spelade flera av låtarna på sin succéskiva, Infruset. Och det gjorde de med sådan känsla att vi alla  var beredda att hoppa jämfota och skrika högt av glädje över att få vara med om denna magiska spelning på hemmaplan.
 
 
På Gammelgården var det flokullor och masar på catwalken iklädda flodadräktens olika kjolar, tröjor och kragar för olika tillfällen. Och så den speciella konfirmationsdräkten.
 
 
 
Även i kyrkan lyftes flodadräkten fram i samband med fredagskvällens konsert. Här syns den blomsterprydda flodabruden och hennes brudtärnor.
 
 
På marknadsgatan som går genom hela Kyrkbyn vimlar det av människor på självaste kofestlördagen. Och här finns massor av hantverk att välja bland.
 
 
 
Lillkari, som annars gärna guidar dig till gamla fäbodar i flodatrakten, sålde egentillverkade vackra armband av vävda band. Och av Anna-Karin Jobs Arnberg köpte jag ett flodabroderat iphoneskal. Här fanns även Wålstedts garn, stickade vantar, hembakt bröd, dalahästar i nya skepnader och mycket mycket mer att ta del.
 
I år hade vi ingen egen loppis, så vi passade på att njuta av kofesten så mycket vi bara hann och tog bilder och filmade för att även du som inte var där ska få en glimt av denna hundraåriga tradition. Tack till Emilia som klippte och redigerade.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Maria

Nu blir man lockad att åka dit nästa år!

2013-08-13 @ 08:18:31
Postat av: Inga-Lill Ö i Sandvika

Jätteroligt att se och lyssna på! Hade inte tittat förut. Jag är "ute och jagar" årets program...

2016-05-09 @ 01:46:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0